Nová dodávka proti-lodních střel je vybavena pokročilými radary zvyšujícími jejich potenciál, řekli američtí činitelé New York Times. Mezi tím Rusko posílá i tucty válečných lodí k ochraně své námořní základny na syrském pobřeží. Rusko poslalo do Sýrie pokročilé proti-lodní křižující střely, ohlásil ve čtvrtek New York Times, s odkazem na americké oficiální činitele. Tito činitelé uvedli, že tyto kroky předvádí rozsah ruské podpory syrské vládě a jejímu vůdci v obležení presidentu Bášarovi Asadovi.


Tyto střely zvané Jachont jsou vybaveny pokročilými radary, které je činí daleko účinnějšími, jak říkají tito činitelé, kteří mluví pod podmínkou anonymity, protože mluví o utajených zpravodajských poznatcích.

Supersonická křižující střela P-800 Jachont

Na rozdíl od střel země-země dalekého dosahu, které má Asadův režim k dispozici, systém proti-lodních střel Jachont syrským vojskům umožňuje, aby se postavila proti potenciální hrozbě mezinárodních sil, kdyby chtěly na tuto zemi uvalit námořní embargo nebo bezletovou zónu, nebo chtěly provádět omezené nálety na podporu syrské opozice.