Dnes může vypadat plnocenně federalizovaná Evropa jako “politické science-fiction”, ale brzy se stane realitou pro všechny země Evropské unie, ať už jsou uvnitř eura nebo mimo něj, řekl Jose Manuel Barroso. Prezident Evropské komise foukl do plamenů britské debaty o členství v EU tím, že trvá na tom, že fiskální unie eurozóny povede k „zintenzivnění politické unie“ pro všech 27 členských států. „Je to o ekonomické a monetární unii, avšak platí to pro EU jako celek,“ řekl.


„Komise tudíž stanoví své vize a přeformuluje své ideje do změn v dohodách tak, aby se o nich debatovalo už před evropskými volbami.“

„Chceme všechny tyto prvky položit na stůl v jasném a konzistentním provedení, i když některé z nich mohou dnes znít jako politická science-fiction. Tak během pár let se stanou realitou.“

Pan Barroso oznámil, že předloží plány na Evropskou federaci příští jaro před volbami do Evropského parlamentu v květnu 2014, což dále prohloubí rozkol mezi Konzervativci kvůli EU.

Tato intervence dodá váhu argumentaci předložené Lordem Lawsonem a dalšími anti-EU Toryi, že nemá smysl zkoušet vylepšit podmínky britského členství, když eurozónou stanovená dynamika pohybu směřuje k plnocenně federální Evropě.

Argumentace presidenta komise je taková, že jelikož eurozóna přijímá federalistické struktury fiskální a ekonomické politiky, podporované i Británií jako nezbytnost pro finanční stabilitu, tak bude rovněž zapotřebí politických struktur, které od základu změní způsob, jakým EU funguje.

„Další ekonomická integrace překročí omezení plynoucí z vedení EU a konkrétně eurozóny metodou mezivládní kooperace,“ řekl pan Barroso.

Bývalý kancléře pokladu Lord Lawson dnešním příspěvkem do The Times zase zažehl debatu Toryů o Evropě apelem na odchod z EU, protože vývoj v eurozóně změnil politické struktury Evropy, což je argumentace odrážející se ve snaze pana Barrosa o novou federální či ústavní dohodu.

„Těžištěm této záležitosti je to, že samotná povaha EU a vztahů této země s ní se od základu změnila poté, kdy v život vstoupila Evropská měnová unie a vytvořila se eurozóna, jejíž nejsme – a to zcela správě – součástí,“ napsal Lord Lawson.

Návrhy na „politickou unii“ EU s rozpočtovou politikou stanovenou Bruselem a zvoleným presidentem Evropy vykolejí pokusy Davida Camerona o vyjednání nových ustanovení pro Británii, což má kulminovat referendem o „setrvání či odchodu“ v roce 2017.

V příkrém kontrastu s apelem ministerského předsedy, aby si Británie vydobyla od Bruselu svou suverenitu zpět, apeloval pan Barroso na všechny evropské vůdce, aby akceptovali, že politická unie je nevyhnutelností, s čímž by se konfrontovali s takovou otevřenou opozicí vůči EU, jako je ta od Strany nezávislosti Spojeného království (Farageova UKIP).

„Proto si myslím, že mainstreamové síly evropské politiky se musí chopit iniciativy a měly by opustit svou zónu pohodlného bezpečí, když tuto debatu přivítají a vrhnou se do ní, místo aby nechali volné pole působnosti silám euroskeptiků a eurofobů,“ řekl.

„Pokud věříte v demokratickou neochvějnost Evropy a pokud berete občany Evropy vážně, tak musí i váš boj být veden racionálními argumenty a nezvratnou přesvědčivostí – a musíte být přesvědčeni, jako jsem osobně přesvědčen já, že tímto nakonec v debatě zvítězíme.“

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  telegraph.co.uk