NASA podepsala novou dohodu, která zajistí americkým astronautům lety ruskou kosmickou lodí až do počátku roku 2017 za cenu 70,7 milionu dolarů za sedadlo – asi o 8 milionů dolarů za astronauta více, než byla dosud uplatňovaná sazba. Dohoda za 424 milionů dolarů, kterou oznámili 30. dubna je dobrá pro šestisedadlové místenky v ruské kosmické kabině Sojuz. Podle této dohody budou plavidla Sojuz teď vozit astronauty NASA na Mezinárodní kosmickou stanici a zpět i nejen po celý rok 2016 včetně návratových a záchranných služeb, ale prodlužuje se do června 2017.


Předchozí kontrakt poskytoval lety Sojuzů pro NASA astronauty po celý rok 2015 za cenu zhruba 62.7 milionu dolarů za sedadlo.

NASA je závislá na Sojuzech už od vyřazení své flotily raketoplánů v červenci 2011. Tato agentura nyní povzbuzuje americké soukromé firmy kosmických letů, aby vyvinuly svůj vlastní taxík pro astronauty v rámci Programu komerčních pilotovaných letů. 

Kamera Mezinárodní kosmické stanice zachytila 28. března 2013 pohled na kosmickou kabinu Sojuz při přístupovém manévru k tomuto orbitálnímu stanovišti. CREDIT: NASA TV

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  space.com