Možná jsou ty 2 biliony dolarů černé ekonomiky zachráncem zotavení… Odhady jsou takové, že podzemní aktivity loni dosáhly až 2 biliony dolarů. Podle analytiků by rostoucí černá ekonomika mohla pomoci, aby se reálná ekonomika nepotopila ještě hlouběji. Ta stínová ekonomika je systémem skládajícím se z těch, kdo nemohou najít běžnou práci na celý úvazek. Pracovníci se uchýlí k čemukoliv, co je zaplatí pod pultem bez jakéhokoliv daňového přiznání a daní. „Myslím si, že podzemní ekonomika je v USA dost veliká,“ řekl Alexandre Padilla, profesor ekonomie na Metropolitan State University of Denver. „Ať už využívá nezadokumentovaných pracovníků nebo těch, co jsou tu legálně, je dost veliká.“ – CNBC


Dominantní sociální téma: USA se pěkně zotavují a nepotřebují černou ekonomiku. (Poznámka: Dominantní sociální téma je u Daily Bell šířený propagandistický ideový element – mem v analogii ke genetickému informačnímu elementu, šířícímu se v populaci genu – kterým se nás elita snaží očkovat, a kterému se oni vysmívají.)

Analýza volného trhu: Spojené státy se obvykle líčí jako místo, kde – na rozdíl od zkorumpovaných zemí, jako bývalý Sovětský svaz – se ctí zákony, platí se daně a vděčný národ přijímá své vedení od Kongresu, Bílého domu a i od vojensko-průmyslového komplexu.

Teď ale vidíme z této mainstreamové reportáže od CNBC, že tu nakonec je i podzemní ekonomika. Někteří by ji nazvali ekonomikou černého trhu. Jiní ji nazývají „stínovou ekonomikou.“

Co je špatně na tom, když ji nazveme ekonomikou volného trhu? Skládá se z transakcí mezi souhlasícími dospělými a týká se rozmanitých produktů a služeb včetně sexu a drog, které by si našly své místo i v tzv. normální ekonomice, lze je ale klasifikovat jako „černé“, protože se vyhýbají zdanění.

Dva biliony je samozřejmě spousta peněz, snad 15 procent celé americké ekonomiky, a je to jeden z důvodů, proč se této ekonomické situaci dostává tak málo reportáží. Druhým je možná ten, že by to mohlo být i daleko více než jen dva biliony. Většina ze všech odhadů činěných v mainstreamu a v akademických kruzích vypadá, že dává přednost legendě oficiální statistiky.

To znamená, že jakákoliv zpráva či informace, která ztrapňuje stát či jeho autoritu, je zamlčována či zlehčována. Spočítali jsme, že nezaměstnanost je dvakrát tak vysoká, než se uvádí, daňové úniky jsou dvakrát vyšší, zločinnost je dvakrát vyšší atd. Svádí nás to tudíž i ke zdvojnásobení těch čísel o černotě ze dvou na čtyři biliony.

Teď to může vypadat hodně, ale pokud žijete v USA, vzpomeňte na svůj týden a zkuste si sečíst své mimoúčetní transakce. U mnohých lidí jich bude spousta počínaje návštěvou místního krámku a včetně bezfakturových plateb elektrikářům, instalatérům aj.

USA jako většina „rozvinutých“ zemí jsou zavalené spoustou transakcí, které se vyhýbají oficiálním standardům a daním. Musí tomu tak být, jelikož ti, kdo protlačují tu byrokraticko-nacionalistickou povídačku, nadále zvedají daně a přidávají regulační opatřen, a tak obecně lidem znemožňují, aby přežili, aniž by přinejmenším některé ze zákonů neporušovali.

Tady je z toho článku více:

[quote align="center" color="#999999"]

„Normálně vidíte černé ekonomiky na místech jako Brazílie či jižní Evropa,“ říká Laura Gonzales, profesorka osobních financí na Fordham University. „Ale při té situaci s pracovními místy a té nejistotě v ekonomice, to není vůbec překvapující, že to tu ve Spojených státech roste.“…

Podle studie Friedricha Schneidera, profesora Johannes Kepler University v Linzi v Rakousku… obnáší stínová ekonomika téměř 8 procent amerického hrubého domácího produktu. Hodně z těchto peněz prochází registračními pokladnami, říká Gonzales, jelikož osobní spotřeba od počátku recese stoupala.

„Jsou to z krátkodobého hlediska spotřebitelské výdaje, když lidé mají peníze, i když nejsou ohlášeny, a to ekonomiku povzbuzuje,“ říká. „Ale z dlouhodobého hlediska nám podzemní ekonomika trdí, že se věci musí změnit.“

Černá ekonomika se obvykle spojuje s ilegálními aktivitami jako prodej drog. Ale roztroušené doklady ukazují, že mimoúčetní práce na současném pracovním trhu obnáší osobní a domácí práce, jako údržbu domácností a chůvy.

„Takové joby jsou v průmyslech služeb počínaje opatřováním jídla po aranžmá zahrad,“ řekl David Fiorenza, profesor ekonomie na Villanova University. „Dokonce ani průmysl umění a kultury není imunní k neevidované práci v oblastech jako hudba a zábava.“

K tomu patří i firmy, která najímají na hodiny a dny práci na stavbách, specialisty z informačních technologií a webové designéry. Mnozí z nich mají joby, ve kterých je moc neplatí, tak seženou další, kde je platí pod pultem.

„Vždy jsme měli lidi, kteří měli neevidovaný příjem, takže to není ve skutečnosti nové,“ řekl Peter McHenry, asistent ekonomie na William & Mary College. „Ale skutečnost, že to dělá více a více lidí, ukazuje, jak je už situace s joby hrozná,“ dodává.[/quote]

To nejdůležitější z výše uvedeného z toho, co nás zajímá, má co dělat s rozšiřující se povahou té stínové ekonomiky. Finanční krize z roku 2008, o které se často prohlašuje, že je „za námi“ ve skutečnosti za námi vůbec není, což je vidět na evidentním a zjevném rozvoji černé ekonomiky.

Ti u moci nejenže si této expanze všimli; nejspíš ji zoufale chtějí zastavit, jak vidíme z tohoto prohlášení v článku: „Nebezpečí stínové ekonomiky překračuje množství těch dolarů a centů, říkají analytici. Pracovníci, kteří nejsou evidovaní, nedostávají sociální zabezpečení ani zdravotní pojištění a ještě hůř.“

Nyní je pro uživatele sociálního zabezpečení v USA skutečným nebezpečím to, že ze systému nejspíš NEDOSTANOU, ani zdaleka to, co do něj vložili. Ale pro těch pár, kteří vedou čím dál globalističtější stát, je myšlenka na to, že mnozí se toho neúčastní – a tudíž nejsou započítáni – ve vládně mandatorním finančním podpůrném mechanismu opravdu alarmující.

„Lidé, kteří dělají tenhle typ jobů podstupují riziko, že budou vykořisťováni nižšími platbami či že jim vůbec nezaplatí,“ řekla Gonzales. „Budou-li lidé nuceni do tohoto typu ekonomiky, mohlo by docházet k většímu vykořisťování.“

Kdo by mohl být více vykořisťovaný než ti, na něž se vztahuje současný trend zdanění za Západě, v němž vidí, jak jim 70 až 80 procent osobní mzdy zkonfiskuje stát – zvláště v „pokrokových“ skandinávských zemích?

To, co se tu opravdu děje, je ovšem zase další konfrontace mezi tím, co nazýváme Internetovou reformací a dominantním sociálním tématem globalistů.

Ten propagandistický mem je jednoduchý: Vláda je dobrá a o lidi pečuje. Skutečnost je zdaleka jiná, jak Internet čím dál víc odhaluje. Jelikož více a více lidí se účastní podzemní ekonomiky, protože vláda činí přežití čím dál obtížnějším, tak bude počet lidí po celém Západě, co do toho „spadnou“ bezpochyby růst.

Nejenže z toho vypadnou, ale také odvrátí svou loajalitu od státu takového, jaký je, a od té filosofie, kterou hlásá. Peníze jsou moc a když mohou lidé vytvářet své zdroje obcházením moderní vlády, tak to nejspíš budou dělat, zvláště když jsou čím dál zoufalejší z nedostatku pracovních míst atd.

Tahle rozšiřující se černá ekonomika představuje existenční hrozbu těm u moci a standardnímu provozu jejich podniku. Moc se o tom nemluví, ale bezpochyby to začíná být hrůzostrašný Leviatan poskytující k nim už významnou alternativu.

Závěr: Začíná to být na různých úrovních znepokojivé.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: t hedailybell.com