Íránská národní rada odporu (NCRI) si otevřela kancelář jen kousek od Bílého domu – a jen několik měsíců poté, co byla vyškrtnuta ze seznamu teroristických skupin amerického Ministerstva zahraničí. Deník The Washington Post uvedl, že NCRI, organizace íránských emigrantů, kteří byli Ministerstvem zahraničí považováni za teroristy v letech 1997 až 2012, začala oficiálně fungovat v kancelářské budově v centru Washingtonu. „Dříve zakázaná íránská exilová skupina otvírá kancelář poblíž Bílého domu,“ píše se v článku Postu ze čtvrtečního odpoledne.


NCRI nesměla operovat na území Spojených států od roku 2003, ovšem díky kampani, která v posledních letech upoutala pozornost některých vysoce postavených amerických politiků, byla organizace vyškrtnuta ze stejného seznamu Ministerstva zahraničí, ve kterém figurují organizace jako Al-Káida, Hamás, Fronta za osvobození Palestiny či Armáda islámu.

Kritikové NCRI nazývají toto sdružení předvojem Lidových mudžáhedínů (MEK), skupiny islámských marxistů, která napomohla násilnému svržení Šáha Pahlavího během íránské revoluce v roce 1979 a která v té době zabila 10 amerických občanů. V roce 2002 americký Federální úřad vyšetřování sdělil Ministerstvu zahraničí, že  „existuje jednotný názor všech pracovníků FBI, kteří byli zapojeni do šetření týkajícího se MEK, že NCRI není oddělenou organizací, ale byla a stále je nedílnou součástí MEK.“

„Na rozdíl od NCRI, která se profiluje jako zastřešující organizace, jíž je MEK součástí, FBI dospěla k přesvědčení, že politickou odnoží je NCRI,“ uvedla FBI.

O deset let později se však skupina vlivných politiků, včetně bývalého velvyslance při OSN Johna Boltona, kalifornského republikána Dana Rohrabachera, prezidentského kandidáta Newta Gingriche (republikána), Rudyho Giulianiho (republikána) a Howarda Deana (demokrata), zasadila o to, aby NCRI byla vyškrtnuta ze seznamu Ministerstva zahraničí.

„Už jste se někdy setkali s tak různorodou, a přitom disciplinovanou skupinou, která se věnovala tomuto tématu?“ ptala se lobbyistka Victoria Toensingová ze společnosti DiGenova & Toensing, když vloni mluvila o NCRI s US News & World Report.

Nyní, kdy tato organizace, dříve považovaná za teroristickou, může operovat na území Spojených států, má svou kancelář hned vedle ostatních lobbyistických skupin, které okupují známou K Street v centru Washingtonu.

„MEK sdružuje Íránce, kteří touží po sekulární, mírumilovné a demokratické vládě,“ řekl vloni republikán Rohrabacher deníku The Washington Post, když se Ministerstvo zahraničí zabývalo podnětem skupiny politiků. „Nic neohrožuje diktaturu mulláhů víc než otevřenost a transparentnost.“

Jiní lidé si tím tak jisti nejsou a hovoří o mnoha incidentech, připisovaných MEK v 80. a 90. letech, včetně útoku na íránskou misi při OSN v New Yorku v roce 1992.

Představitelé NCRI potvrdili deníku The Washington Post, že Bolton a další politici – včetně bývalého Obamova poradce pro národní bezpečnost Jima Jonese – se zúčastnili slavnostního otevření nové kanceláře NCRI ve Washingtonu, která je označována jako „íránský exilový parlament“.

Další článek k tématu:

Překlad: Tomáš Piňos

Zdroj: rt.com