Masový blackout internetových stránek byl zahájen na protest proti zákonu CISPA, který nyní míří do amerického Senátu. Haktivistické sdružení Anonymous vyzývá k podpoře blackoutu a na Twitteru mobilizuje své příznivce. Anonymous vyzývají provozovatele všech internetových stránek, aby je odpojili, od čtvrtku, kdy zákon Cyber Intelligence Sharing and Protection Act (CISPA) byl schválen Sněmovnou reprezentantů.


Minimálně 347 webových stránek se k protestu připojilo v pondělí. Stránky hackersnewsbulletin.com zveřejnil seznam zúčastněných webových stránek.

V prohlášení umístěném na Pastebin.com požádalo sdružení všechny uživatele internetu, aby věnovali „alespoň část dne“ pomoci boji proti zákonu CISPA.

[quote align="center" color="#999999"]

Anonymous
@YourAnonNews

Vyzvěte své oblíbené webové stránky, ať na 24 hodin vyhlásí # blackout.

Ukažme jednotu a sílu internetu, který chtějí zneužít! # CISPABlackout[/quote]

Vstoupí-li tento zákon v platnost, bude moci americká vláda získávat soukromé informace z internetu bez předchozího varování. Zabrání také komukoli žalovat firmy, které takové informace vládě dodají.

„Je to virtuální ekvivalent toho, když policista přijde k vám domů a začne se prohrabávat vašimi soukromými spisy bez povolení soudu,“ uvedli Anonymous.

Anonymous nicméně zdůraznily, že blackout má jen vzbudit pozornost, zatímco nejdůležitějším počinem je šíření informací o kontroverzním zákonu a možných protestních akcích.

[quote align="center" color="#999999"]

Anonymous 
@YourAnonNews
Pouze blackout internetu w/CISPA Inko.
Chceme, aby lidé CELÝ DEN zasílali tweety týkající se CISPA během # CISPABlackout .
Čtěte: pastebin.com/81HcZ3ug [/quote]

Sdružení neuvedlo, že by na den protestu chystalo nějaké kybernetické útoky. Záleží na provozovatelích webových stránek, zda své stránky odpojí na celých 24 hodin. Prozatím není známo, kolik webových stránek se má protestu zúčastnit.

Během víkendu se servery napojené na Anonymous snažily o to, aby se hashtag #CISPABlackout stal trendem na Twitteru, a zaplavily tuto sociální síť souvisejícími vzkazy, fotografiemi a videoklipy.

[quote align="center" color="#999999"]

AnonFist 
@FistHeldHigh 
RT @57UN: # Anonymous vyzývají k bouři na Twitteru dnes v 6 odpoledne, aby se vědělo o protestu # CISPABlackout dne 22.4.
http://flip.it/EoHox [/quote]

Dne 18. Ledna 2012 se k blackoutu internetu připojilo přes 7000 webových stránek, včetně Wikipedie, Redditu a Googlu na protest proti zákonům SOPA (Stop Online Piracy Act) a PIPA (Protect IP Act). Projednávání těchto zákonů bylo poté odloženo na dobu neurčitou.

Překlad: Tomáš Piňos

Zdroj:  rt.com