Nigella sativa – běžněji známá jako fenyklový květ (černucha setá) – se používá jako téměř všelék už tisíce let. Léčí to všechno od zvracení přes horečky až po onemocnění kůže a je to široce dostupné u chudých komunit po celém Středním východě a v Asii. Ale nyní si Nestlé nárokuje její vlastnictví a vyplňuje patentové přihlášky po celém světě, aby zkusila převzít kontrolu nad přírodním léčivem fenyklového květu a přeměnila jej v drahou soukromou drogu.


 

Řekněte Nestlé: Zastavte pokusy o patentování přírodního léčiva

V článku vydaném loni si vědci Nestlé nárokovali „objev“ toho, co většina světa znala už tisíciletí: že extrakt z nigella sativa jde použít k „nutričním intervencím u lidí s alergií na potraviny.“

Ale místo toho, aby vytvořili umělý substitut nebo bojovali za to, aby zajistili, že léčba bude široce dostupná, tak si Netslé zkouší vytvořit na nigella sativa monopol a získat možnost žalovat každého, kdo by ji použil bez povolení od Nestlé. Nestlé vyplnila přihlášky k patentům – které v současnosti čekají na vyřízení – po celém světě.

Už před tímto nestoudným nárokováním patentu od Nestlé výzkumníci z rozvojových zemí, jako je Egypt a Pákistán, už publikovali studie o tom samém léčebném účinku, který si Nestlé nárokuje, že je její vlastnictví. A Nestlé to udělala už před tím – v roce 2011 si zkusila nárokovat kredit na využití kravského mléka jako projímadla i přes skutečnost, že tato znalost je popsána už v tisíciletých indických textech.

Nedovolte Nestlé přeměnit tradiční léčivku na korporátní dojnou krávu.

My víme, že Nestlé se moc o etiku nezajímá. Konec konců je to korporace, která své mléko otrávila melaninem, nakupuje čokoládu z plantáží využívajících otrockou práci dětí a v 70. letech rozpoutala kampaň náhrady mateřského mléka, která přispěla k utrpení a smrti tisíců miminek z chudých komunit.

My však také víme, že Nestlé je citlivá na veřejné pobouření a že už byla v patentových hrách minulosti poražena. Budeme-li jednat rychle, můžeme na Nestlé vyvinout dostatečný tlak, abychom zhatili jejich patentové plány před tím, než komukoliv ublíží – chceme-li ale mít nějakou šanci ovlivnit rozhodnutí Nestlé, musíme se ozvat hned!

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca, action.sumofus.orgcbd.int