Když zemřou tři lidé v USA, ČT diváky unavuje non-stop live přenosy, ale když umírají lidé jinde na světě, odbyde se to krátkou agenturní zprávou. Jsou snad životy občanů USA cennější než životy příslušníků jiných národů? Co v posledních týdnech předvádí Česká televize, hraničí s fanatismem. Několikatýdenní brainwashing s volbou papeže překonal všechny meze devótnosti vůči katolické církvi a působil poněkud úsměvně v zemi, kde se většina obyvatel hlásí k ateismu a o kléru nemá příliš dobré mínění.


Soustavné velebení a nekritický obdiv Margaret Thatcherové vypovídá mnohé o politických preferencích a domnělé nestrannosti tohoto „veřejnoprávního“ média. Přímý přenos z jejího pohřbu měl být pro levicové diváky vyvážen stejnou relací z pohřbu Huga Cháveze. To se však nestalo, přestože v moderní historii sehrál důležitou roli stejně jako britská expremiérka.

Útoky v Bostonu jsou dalším ukázkovým příkladem nevyváženosti zpravodajství ČT, kterou všichni občané sponzorují koncesionářskými poplatky. Neméně detailně a s nezbytnou dávkou emocí o situaci v Bostonu informovala i komerční Nova, pro kterou je obvykle zahraniční zpravodajství zcela okrajovou záležitostí.

Nechci tuto tragédii nijak bagatelizovat, ale kolik lidí denně umírá hlady nebo v důsledku teroristických útoků a válečných konfliktů, často způsobených „exportem demokracie“ v režii USA? Je jich mnohonásobně více, ale o tom se mlčí. Např. 7. dubna při náletu NATO v Afghánistánu zahynulo 12 civilistů (10 dětí a 2 ženy) bez větší mediální pozornosti. Dojímat se nad mrtvými afghánskými dětmi není potřeba. Jsou to přece „jen“ Afghánci. Američané kromě toho používají bezpilotní letouny v různých částech světa – nejčastěji právě v Afghánistánu, Pákistánu a Jemenu, kde již usmrtily stovky lidí. Proč nejsou tyto útoky na svrchovaném území nezávislého státu klasifikovány jako teroristické?

Ve stejný den, kdy se stala tragédie v Bostonu, zahynulo při pumových útocích v několika iráckých městech nejméně 55 lidí a bezmála 300 bylo zraněno. ČT tomu věnovala pouze bezvýznamnou noticku. Je třeba si uvědomit, že tisíce civilních obětí teroristických útoků v Iráku od roku 2003 má na svědomí Bushova administrativa, která svým „bojem proti terorismu“ učinila z této země pokusnou laboratoř al-Káidy.

Kdo má útoky v Bostonu na svědomí? Spekuluje se o třech variantách. Podezříváni jsou islámští fundamentalisté, američtí pravicoví extremisté nebo mohlo jít o čin vyšinutého jednotlivce ve stylu norského Anderse Breivika. Různí experti se přiklání k islamistickému scénáři, protože útok má zřetelný rukopis al-Káidy. Nelze vyloučit ani možnost domácích extremistů, čemuž nasvědčuje datum události spojené s posledním dnem daňového přiznání i se Dnem patriotů připomínajícím bitvy, které zahájily Americkou revoluci. Tento svátek je slaven ve státech Massachusetts, Wisconsin a Maine třetí dubnové pondělí (bitvy u Lexingtonu a Concordu se odehrály 19. dubna 1775). Válečný veterán Timothy McVeigh provedl bombový útok v Oklahoma City v roce 1995 také v Den patriotů.

Média opomíjí čtvrtou variantu, k níž se hlásí nejen stoupenci konspiračních teorií, kteří tvrdí, že šlo o „false flag“ v režii FBI. Podle deníku The New York Times se většina nedávných teroristických akcí na území USA odehrála „za asistence FBI“. Pondělní bostonský masakr mohl být součástí takové operace za účelem vyvolání strachu a následně dalšího posílení policejního státu a omezení svobody amerických občanů pod záminkou hrozby terorismu.

Externí odkazy: ZDE a ZDE

Ondřej Kosina