Prezident USA Barack Obama poprvé oficiálně označil výbuchy v Bostonu za teroristický čin. Do vyšetřování teroristického činu z 16. dubna, v němž bylo podle nejnovějších údajů zraněno asi 180 lidí a 3 osoby zahynuly, se zapojili nejlepší vyšetřovatelé, technici a experti hned tří zvláštních agentur USA. Zvláštní vyšetřovací skupina byla sestavena z agentů FBI, CIA a Národní bezpečnostní agentury (NSA). To je nejtajnější ze všech tajných výzvědných služeb USA. Zabývá se rádiovou a elektronickou rozvědkou.


Zapojení agentů NSA a CIA do pátrání po vinících jasně svědčí o tom, že ve Washingtonu vůbec nevylučují „vnější stopu“. Podle údajů amerických novin budou zvláštní zástupci USA po celém světě hledat všemožné stopy.

Sám Barack Obama nařídil, aby zůstávaly vlajky na všech vládních úřadech staženy na půl žerdě až do 20. dubna. Prezident zrušil oficiální návštěvu Kansasu a přijede místo toho 18. dubna do Bostonu, aby se zúčastnil zádušní mše po obětech výbuchů.

17. dubna měl Barack Obama setkání s ředitelem FBI, generálním prokurátorem a svými poradci pro boj proti terorismu a vnitřní bezpečnost. Hned poté vystoupil se zvláštním provoláním k národu.

[quote align="center" color="#999999"]

Byl to odporný a zbabělý čin. S ohledem na to, co už o tom víme, ho vyšetřuje FBI jako teroristický čin. Nevíme však zatím, kdo tento čin uskutečnil a proč, a jestli byl naplánován a vykonán teroristickou organizací, ať už vnitřní či zahraniční, anebo byl to zločin jednotlivce.[/quote]

V USA si lidé mezitím už kladou pro úřady nepříjemné otázky: jestli bylo uděláno všechno pro zajištění bezpečnosti účastníků a diváků Bostonského maratónu? Zejména pokud jde o zemi, která vyhlásila oficiálně válku terorismu, a v níž byla přijata řada zdaleka ne demokratických zákonů o špehování a odposlouchávání telefonátů. Jako první musel na tyto otázky odpovídat 16. dubna policejní komisař Bostonu Ed Davis:

[quote align="center" color="#999999"]

Maratón je tím, čemu říkáme „měkký cíl“. Když probíhá ve vašem městě událost podobného rozsahu, nemůžete ji přece znepřístupnit jako vojenskou operaci. To všechno musí být obecenstvu přístupné. To je akce, která se nedá pořádat jako v policejním státě.[/quote]

Kvůli výbuchům v Bostonu a původním narážkám na to, že jsou dílem islámských teroristů spojených s Al-Káidou, zazněly v USA znovu výzvy vypořádat se s Araby. Komentátor televizního kanálu Fox News Erick Rush ve svém Twitteru napsal, že „Arabové jsou zlo“. A vyzval „je všechny vyhladit“. Fox News se v USA pokládá za hlasatele pravicových kruhů Republikánské strany.

Další články k tématu:

Zdroj:  czech.ruvr.ru