Ruští vojenští experti označili za blaf přesun druhé severokorejské balistické rakety středního doletu na východní pobřeží. Podle mínění bývalého ředitele mezinárodní správy ministerstva obrany generálporučíka Jevgenije Bužnského, nemá KLDR ani jaderné bojové hlavice, ani prostředky na jejich odpálení. „USA tento blaf podporují, aby rozvíjely své systémy PRO v Tichomoří,“ dodal. Souhlasí s ním také prezident Akademie geopolitických problémů generálplukovník ve výslužbě Leonid Ivašov. Podle jeho mínění, Severní Korea blafuje, aby předvedla reakci na vojenská cvičení USA.


KLDR dopravila na východní pobřeží další balistickou raketu středního doletu, sdělila agentura Yonhap News s odkazem na zdroj ve vojenských kruzích. Rakety jsou umístěny na mobilních odpalovacích rampách a schovány na objektu neznámého určení.

Dříve sdělila tato agentura s odkazem na zprávy jihokorejské a americké rozvědky, že KLDR přepravila do tohoto regionu balistickou raketu typu Musudan s doletem 3000-4000 kilometrů. Severní Korea ve středu oficiálně oznámila Washingtonu, že schválila útok proti Spojeným státům, jehož součástí může být případně i „diverzifikovaný jaderný úder“.

Severní Korea požádala dnes Rusko, aby s ohledem na rostoucí napětí na Korejském poloostrově zvážilo evakuaci pracovníků svého velvyslanectví v Pchjongjangu. Oznámil to mluvčí ambasády.

Rusko žádost posuzuje, momentálně však evakuaci velvyslanectví neplánuje, uvedl mluvčí Denis Samsonov.

Další články k tématu:

Zdroj:  czech.ruvr.ru