USA jsou v případě jakýchkoliv mimořádných okolností připraveny podniknout odvetné kroky proti KLDR. Oznámil to dnes oficiální představitel Ministerstva obrany USA Georgie Little, když komentoval nové hrozby ze strany Pchjongjangu. Poznamenal, že Washington je, v souvislosti se zesílením nepřátelské rétoriky Severní Koreje, znepokojen a vyzval zemi, aby přestala s hrozbami, ze kterých se nikomu neuleví.


KLDR včera vystoupila s prohlášením o připravenosti provést raketový útok na americké základny.

[quote align="center" color="#999999"]

Od tohoto momentu velení Korejské lidové armády uvede do bojové pohotovosti číslo 1 všechny dělostřelecké jednotky, včetně útvarů strategických raket a dalekonosného dělostřelectva, které budou namířeny na všechny nepřátelské objekty v invazních základnách na území USA, na Havaji a Guam," uvedla v prohlášení oficiální severokorejská agentura KCNA.

"Budeme demonstrovat pevné rozhodnutí našich lidí a vojáků chránit naši suverenitu a důstojnost i prostřednictvím skutečné vojenské akce," varuje severokorejská vláda.

Severní Korea zrušila začátkem března po 53 letech od Korejské války křehké příměří s Jižní Koreou. Zrušila přímou telefonickou linku a pakt o neútočení. Nadále pokračuje ve výhrůžkách útokem. Podle více pozorovatelů jde však pouze o silné prohlášení. [/quote]

Zdroj: nbcnews.com czech.ruvr.ru