Severní Korea dnes oznámila, že namířila své strategické rakety na americké základny na území Spojených států, na ostrově Guam a na Havaji. Učinila tak v době konání společného vojenského cvičení USA a Jižní Koreje, které potrvá do konce dubna. "Od tohoto momentu velení Korejské lidové armády uvede do bojové pohotovosti číslo 1 všechny dělostřelecké jednotky, včetně útvarů strategických raket a dalekonosného dělostřelectva, které budou namířeny na všechny nepřátelské objekty v invazních základnách na území USA, na Havaji a Guam," uvedla v prohlášení oficiální severokorejská agentura KCNA.


Jihokorejské ministerstvo obrany reagovalo tvrzením, že zatím nezaznamenalo žádnou neobvyklou aktivitu armády KLDR, aktuální situaci však bude pozorně sledovat.

"Doufáme, že zúčastněné strany budou zdrženlivé, aby se zmírnilo napětí," prohlásil čínský ministr zahraničí Hong Lei.

"Budeme demonstrovat pevné rozhodnutí našich lidí a vojáků chránit naši suverenitu a důstojnost i prostřednictvím skutečné vojenské akce," varuje severokorejská vláda.

KLDR obvinila Washington, že využívá vojenská cvičení v Jižní Koreji na přípravu nukleárního a konvenčního útoku na Severní Koreu. Washington i Soul tvrdí, že cvičení má výlučně obranný charakter.

Otázka zní, do jaké míry jde jen o prohlášení a zda je mladý vůdce Kim připraven a schopen přistoupit k reálnému útoku.

Severní Korea zrušila začátkem března po 53 letech od Korejské války křehké příměří s Jižní Koreou.

Zrušila přímou telefonickou linku a pakt o neútočení. Nadále pokračuje ve výhrůžkách útokem. Podle více pozorovatelů jde však pouze o silné prohlášení.

Další článek k tématu:

Zdroj: worldnews.nbcnews.com