V rámci trendu, který zjevně odporuje údajnému bezpečnostnímu úsilí CIA, jsou američtí zákonodárci v pondělí připraveni navrhnout zákon na podporu poskytování výzbroje a výcviku syrským opozičním silám, stejně tak i na jejich ekonomickou podporu. Pokud se tyto zbraně budou dodávat, tak by snadno mohly padnout do rukou těch samých militantů, které by rádi potlačili. Reprezentant Eliot Engel, vrcholný Demokrat z Komise zahraničních záležitostí Sněmovny, napsal dopis svým kolegům ze Sněmovny usilující o podporu pro zákon poskytující syrským rebelům zbraně a výcvik a vyvíjí tlak na Obamovu administrativu.


[quote align="center" color="#999999"]

„Americký výcvik a vyzbrojování pečlivě prověřeným silám syrské opozice nabízí mnohé potenciální přínosy, ale dvě stojí přede všemi ostatními: Ukončení té humanitární katastrofy co nejdříve je to možné a pomoc zajišťující, že USA bude mít konstruktivní vztahy s nástupnickou vládou v Damašku,“  uvádí tento dopis, který obdržela AP.[/quote]

Tento nápad podporují činitelé obou stran – minulý měsíc Republikánský senátor Marco Rubio navrhl poskytnout syrské opozici munici a ministr zahraničí John Kerry oznámil balíček ‚nesmrtící pomoci‘.

I evropská média ohlásila, že USA, Británie a Francie už rebely cvičí v Jordánsku, zatímco jak Paříž, tak Londýn zkouší přednést schůzi EU zrušení embarga na zbraně Sýrii. Ta je naplánovaná na květem a tyto dvě země tlačí na to, aby k ní došlo už před koncem března.

I když unie s embargem neskončí, tak tyto dvě země budou i tak syrské rebely vyzbrojovat, řekla Francie.

Další články k tématu:

Ovšem tento průběh aktivit by mohl přinést své vlastní problémy: „Po zbraních je velká poptávka u všech frakcí rebelů a existuje jen málo způsobů, jak účinně zamezit tomu, aby se zbraně nestahovaly ke skalním bojovníků Al-Káidy,“ řekl RT politický analytiky RT.

V sobotu šéfová zahraniční politiky Evropské unie Catherine Ashton řekla, že EU musí „velice pečlivě“ promyslet zrušení zbrojního embarga, jelikož by to mohlo učinit politické vyřešení syrského konfliktu ještě obtížnějším.

„Učinilo by umístění zbraní do této oblasti více nebo méně pravděpodobné, že i ostatní udělají to samé? Jaká by byla reakce Assada na základě toho, co víme o jeho reakcích až dosud? Zastavilo by to zabíjení lidí nebo by to lidi zabíjelo o to rychleji?“ citovala její slova AP.

Ve středu ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že jakékoliv vyzbrojování opozice v Sýrii by porušilo mezinárodní právo. V pátek Syřané zažili druhé výročí povstání, z něhož tento konflikt povstal, s tím, že mnozí říkají, že mají strach o budoucnost této země.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  rt.com