Sbohem Waltře Cronkite, Briane Williamsi a Scotte Pelley. Vítejte Google, Yahoo a Drudge. Nová zpráva z průzkumu Rasmussen Reports zjišťuje, že tradiční sítě zpravodajství nadále upadají jako zdroj zpráv pro národ. Teď už je větším zdrojem zpráv pro Američany internet než TV sítě, a to o jedno procento, 25 procent ku 23 procentům. Kabelová televize je pořád ještě králem s 32 procenty, z 1 000 hlasujících v průzkumu Rasmussen bere svoje zprávy z tohoto zdroje. Noviny registrovaly sotva 10 procent a rádio jako zdroj zpráv u 7 procent v zemi. Průzkum měřil i jak dobře veřejnost bere důvěryhodnost médií a jestli v tom vidí zaujatost. Na obou frontách jsou to špatné zprávy.


Jen 6 procent národa považuje národní média za „velice věrohodné“ a téměř polovina věří, že reportéři jsou více liberální, než jsou oni, uvádí Rasmussen.

Právě to, jak veřejnost médiím důvěřuje, je už roky v sešupu. Rasmussen zjistil, že 6 procent bere média jako „velice věrohodná,“ 50 procent „poněkud věrohodná“, 30 procent „ne moc věrohodná“ a 12 procent „vůbec nevěrohodná“.

Republikáni byly k médiím ještě skeptičtější. Jen 4 procenta má pocit, že média jsou velice věrohodná, v porovnání s 10 procenty Demokratů, což je i tak znepokojivé číslo.

Rasmussen rovněž zjistil, že veřejnost vidí u reportérů ostré politické zaujetí s tím, že 41 procent říká, že žurnalisté jsou „liberálnější“, než jsou oni, 26 procent stejně jako oni a jen 18 procent, že jsou konzervativnější než oni.

Průzkum byl rozdělen 50-50 na muže a ženy s převahou Demokratů 38 procent, Republikánů 32 procent a „dalších“ 29 procent.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: washingtonexaminer.com