Rozeznávat ty nejmenší nádory v raném stádiu a úspěšně je léčit pomůže jedinečný detektor. Vyprojektovali ho ruští vědci, kteří pracují v laboratoři pro fyziku částic – CERN. Tento přístroj nemá světové analogy, pokud jde o jeho možnosti. Menší přístroj, který připomíná kuličkové pero, už byl vyzkoušen při chirurgických operacích. V jaderném lékařství, které umožňuje řešit ty nejsložitější úkoly v boji proti onkologickým onemocněním, si nemá nový detektor rovné.


  Představte si, že pacient má vzácný druh rakoviny – neuroendokrinní nádor. Je velký pouhých 5 mm. Najít ho a tím spíše se k němu dostat nebylo prakticky možné. S novým přístrojem je to zcela reálné. Nádor se značkuje pomocí zvláštního radioizotopu. Přitom se radioaktivní látka se hromadí jen v napadených buňkách. A ty začínají „zářit“. Při operaci zachytí přístroj toto záření a pomáhá chirurgovi odstranit celý nádor beze zbytku. Recidiv nemoci se tím zcela vylučuje.

Při projektování přístroje byla přijata za základ technologie rozpracovaná pro registraci částic ve Velkém hadronovém urychlovači, řekl v interview pro Hlas Ruska vedoucí ruské skupiny v CERNu pro rozpracování nových detektorů Jevgenij Gigorjev:

[quote align="center" color="#999999"]Přednost této technologie spočívá v tom, že se počítá každá částice. Dříve, aby „uviděla“ elektronika signál, bylo třeba zaregistrovat velký počet částic. Náš přístroj má mnohem větší citlivost.[/quote]

Další podstatnou předností ruského přístroje je jeho cena. Americký detektor stojí 50 000 eur. Nový ruský detektor bude stát jen několik desítek eur, což umožňuje udělat jej prakticky jednorázovým. Přitom, jak podotýkají lékaři, kteří ho ve Švýcarsku zkoušeli, je univerzálnější a dokonalejší než americký. Pomocí podobného detektoru je možno léčit vzácná onemocnění a zvýšit kvalitu chirurgického zásahu, podotýká Jevgenij Grigorjev:

[quote align="center" color="#999999"]Chirurg může odstranit nádor a všechny metastáze kolem něho v kratším termínu a účinněji. Naše předběžné klinické zkoušky ukázaly, že pomocí tohoto přístroje je možno lokalizovat dokonce mikronádory, které nejsou vidět při pozitronové emisní tomografii.[/quote]

Zatím se vyrábějí onkologické detektory v laboratorních podmínkách – jen několik desítek. Je třeba ukončit klinické zkoušky. Poté bude přístroj certifikován a za půl roku se začne prodávat i v jiných zemích.

Zdroj:  czech.ruvr.ru