Syrské oznámení izraelského náletu na vojenský objekt u Damašku ze středy 30. ledna vyvolalo následující den silné odsouzení Moskvy: „Takováto akce, bude-li potvrzena, by mohla mít závažnost nepřijatelného vojenského vměšování do válkou sužované země,“ uvádí se v prohlášením vydaném ve čtvrtek ruským ministerstvem zahraničí. „Bude-li tato informace potvrzena, máme co dělat s nevyprovokovanými útoky na cíle na území suverénní země, které hrubě porušují Chartu OSN a jsou neakceptovatelné bez ohledu na jakékoliv motivy, kterými je ospravedlňují.“ Izrael prohlášení Damašku, které podrobně popisovalo izraelský nálet proti „vojenskému výzkumnému institutu“ u hlavního města, nekomentoval. Svědkové říkají, že to byl závod vyrábějící „nekonvenční zbraně“. Podnik byl zničen a dva zaměstnanci zabiti.

Později ohlásily libanonské zdroje, že ruský bitevník Mig-31 přeletěl ve středu nad Sinají ve směru k Izraeli. Obrátil se pak na západ ke Středozemí poté, co dostal izraelské varování, aby nevnikl do jejich vzdušného prostoru, a pokračoval v letu nad Libanon.

Vojenské zdroje DEBKAfile’s říkají, že jedinou vnější vojenskou silou v oblasti východního Středomoří je flotila 18 ruských válečných lodí, k nimž patří vyloďovací plavidlo – mezi největší v ruském námořnictvu – s 2 000 mariňáky na palubě.

Podle různých zdrojů ze Středního východu syrská zpráva o izraelském náletu vyvolala v celém oblasti vojenský poplach. Sýrie uvedla své síly na Golanech na izraelské hranici do bojové pohotovosti a i libanonská a Jordánská armáda jsou v pohotovosti. Stejně je to i s Ruskou flotilou stojící proti Sýrii a libanonské armádě.

Naše vojenské zdroje hlásí, že turecké jednotky na syrské hranici jsou ve stavu vysoké pohotovosti, ač Ankara snižovala význam zpráv o izraelském náletu na Sýrii, nepohodlných kvůli faktu, že izraelské letectvo bylo první vnější mocností, přímo intervenující do syrského konfliktu.

Stejně je to s jednotkami amerického letectva umístěnými na letecké základně v tureckém Incerliku, se speciálními silami vyslanými na jordánské letiště Mafraq a americkými, německými a holandskými protivzdušnými raketami Patriot v Turecku naproti Sýrii. V Izraeli byla vysoká pohotovost už od minulého týdne. Ve vojenských a zpravodajských kruzích ve Washingtonu a v hlavních městech NATO převažují odhady, že tento izraelský nálet na syrský vojenský objekt u Damašku byl jen zahajovacím výstřelem v nadcházejícím kole vojenských úderů, jejichž výměna se v blízké budoucnosti očekává mezi Izraelem, Sýrií a Hizballáhem s tím, že na křídle bude nejspíš mít šanci k připojení Irán.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: debka.com

]]>