Děsí tě drakonické zákony o Internetu? Plíživý dohled? Nemožnost sdílet s ostatními, aniž bys byl kriminalizován? Internet je pořád ještě nástrojem nesmírné síly, ale uchytila se v něm hluboká hniloba. Podchytili jsme to zavčas a bojujeme, abychom tu hnilobu zastavili, existují však i jiné možnosti, můžeme začít zkoumat možnosti zajištění svých sázek, zvýšit své současné úsilí boje proti korporátním monopolům a nakonec si postavit lidový Internet od člověka k člověku – kde velké telecom-monopoly nebudou vítány.

Obrázek: PirateBox používaný v handheldovém zařízení. Jakmile je PirateBox zapnutý a v provozu, buď na samostatném zařízení, jako ten na obrázku napravo (v pozadí) nebo na vašem notebooku, jak je to popsáno tady, bude se jevit jako další WiFi síť pro lidi v dosahu, aby se propojili. Jakmile se propojí, lze svobodně sdílet soubory a existuje i chatovací klient, přes který mohou klienti komunikovat. Je to zrovna tak užitečné jako souborový server pro malý podnik, jako se to hodí k obejití drakonické kriminalizace sdílení internetových souborů.

Minulý týden „Odboj vůči vyděračskému gangu intelektuálního vlastnictví“ zavedl pirátskou schránku „PirateBox“. PirateBox přetváří notebook, router nebo jediný stolní počítač na mini-Internetový uzel, kde lze volně sdílet soubory, a má i vlastnosti chatovacího programu, aby jím uživatelé mohli komunikovat. Tohle je lite verze síťové pomůcky popsané v „Decentralizace telekomu“ z prosince 2012, kde nezávislé sítě mají mnohé softwarové alternativy k emulaci populárních on-line programů jako je Facebook, Twitter, Blogger a další. PirateBox je úvodní projekt, který si může kdokoliv s WiFi adaptérem a USB kapesním diskem udělat vlastní, pokud má tu trochu motivace a hodinu na pokusničení.

V pilně pracující kanceláři může PireteBox posloužit jako jednoduchý lokální bezdrátový souborový server a chatovací klient. V městském sídlišti se může stát střediskem sociálního experimentu a příležitostí k dosahu k sousedům a ke konstruktivní organizaci jen tak pro radost – vybudovat opětovně ty zoufale potřebné komunity.

Instrukce k realizaci těch nejsnadnějších provedení PirateBoxů si lze nalézt u bloggera, konstruktéra a aktivisty Davida Dartse na jeho webu ZDE. Ty instrukce jsou skoro blbu-vzdorné a spousta běžných problémů, s nimiž se potkáte, je tam popsána a jejich řešení je provázáno s vysvětlením.

PirateBox nepřipojuje k Internetu, nefunguje z vašeho hard-disku. Pracuje výhradně na USB kapesním disku, který k tomu instalujete, jednoduše využívá WiFi vašeho počítače k síťovému propojení se všemi, kteří jsou v dosahu.

Ideálně byste se mohli rozhodnout, aby sám fungující PirateBox sloužil ve vašem prostoru, v kanceláři a v sousedství. Je v tom velký prostor, aby se přes to začátečníci zapojili do svého domácího hackerského prostoru. Pokud nemáme váš domácí hackerský prostor (hackerpsace) podívejte se, jak s takovým začít.

Protesty jsou důležité, ale protesty samotné nepostihnout problém u jeho zdroje. Ta hniloba se bude nadále šířit, dokud nevyvineme hmatatelné nástroje jejího pragmatického vyoperování a nápravy škod, které už napáchala. Problém korporátních monopolů, které nás odchytávají a podmaňují si nás přes své telekomunikační monopoly, lze řešit a řeší se přes vychytávky jako mesh sítě, PirateBox a pokračujícím pochodem směrem k open source softwaru a hardwaru, čímž se jednoduše vytěsňují proprietární produkty a služby. Nejlepším způsobem zajištění úspěchu je mít tolik informovaných a konstruktivních lidí, kolik je jen možné, aby se zapojili do procesu řešení problémů.

Od té doby, co LocalOrg vystavil informace o PirateBox, už dostal řadu příběhů o úspěchu od lidí, kteří jej buď už používají, nebo se do toho dali a snaží se to protlačit dál. Podílejte se s námi i nadále o své úspěchy a pokud byste nás chtěli kontaktovat a informovat nás o nich tady na LocalOrg.

Tony Cartalucci

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca

]]>