Viktor Ozerov, předseda Obranné a bezpečnostní komise Ruské federace, řekl, že Rusko by mohlo Sýrii v případě souhlasu syrské strany poskytnout protiletecké systémy, uvádí tisková agentura Sputnik. „Kdyby byly tyto systémy dodány, tak by na tomto exportním postupu nebylo nic neobvyklého,“ řekl s dodatkem, že „Sýrie bojuje s terorismem a Rusko jí s vedením protiteroristické mise pomáhá.“ Zdůraznil, že „to nijak neporuší principy mezinárodního práva ani Rady bezpečnosti OSN,“ jelikož tyto zbraně jsou obranné a nikoliv útočné.


Stojí za zmínku, že syrský prezident Bašar Al-Asad během schůzky se skupinou ruských mediálních kanálů oznámil, že Sýrie v důsledku probíhající války ztratila přes 50% svých protileteckých kapacit. Rovněž tvrdil, že Rusko část těchto ztrát vynahradilo.

„Je tomu vždycky tak, jak před válkou, tak během války. Samozřejmě, že po válce potřebujeme více zbraní, kvůli jejich spotřebování. Toto je součástí každodenních vztahů mezi ministry obrany Ruska a Sýrie,“ řekl prezident Asad.

TOR-M2E

Už se objevily určité zprávy, že by Sýrie mohla od Ruska koupit moderní systémy protivzdušné obrany včetně raket země-vzduch střední výšky krátkého dosahu TOR-M2E a protileteckých systémů BUK. Panuje přesvědčení, že verze, o kterých se mluví, by byly poslední BUK-M3 vyzbrojené raketami 9M317M, které dovedou zasahovat křižující střely, jako jsou americké Tomahawk, které byly 7. dubna použity proti letišti Al-Sha’ayrat.

Zdroj: southfront.org