První rakety Patriot, které NATO rozmísťuje na turecko-syrských hranicích, a které jsou určeny k obraně Turecka před možnými raketovými útoky ze strany Sýrie, byly uvedeny dnes do bojové pohotovosti. Jeden z velitelů sil NATO, britský generál Gary Deakin dále poznamenal, že takové posílení tureckého PVO předpokládají platné plány NATO. Nizozemí rozmístilo rakety Patriot v Turecku v letech 1991 a 2003. Ke konci měsíce je očekávána „úplná operační připravenost“.

Patrioty: opora bezpečnosti nebo zdroj nebezpečí?

Natovské komplexy vzdušné obrany Patriot v Turecku mají být uvedeny do pohotovosti již do konce tohoto týdne, prohlásil brigádní generál NATO Gary Deakin. Mezitím v Turecku to nadále vyvolává nejednoznačnou reakci. V zemi se konají masové protestní akce. Co znepokojuje tureckou veřejnost?

Hlasu Ruska o tom vyprávěl náměstek generálního předsedy hlavní opoziční Národně republikánské strany, prezident Eurasijského centra strategického průzkumu, poslanec tureckého parlamentu Faruk Logoglu:

Přítomnost Patriotů v Turecku vůbec neodpovídá našim zájmům. Proč si to myslíme? Za prvé, turecká vláda nedokázala dosud poskytnout svému lidu jasnou odpověď ohledně příčin rozmístění Patriotů. Vláda tvrdí, že je to vyvoláno hrozbami ze strany Sýrie, například, v podobě raketových útoků. Avšak nepokoje v Sýrii pokračují již dva roky.Proč tedy právě dnes rozhodli dopravit k nám tyto rakety? Skutečně nás budou hájit před Sýrií? I nadále trváme na tom, že chceme dostat jasné odpovědi na tyto otázky.

Za druhé, konají se v Turecku, zvlášť v přístavních městech, kam dopravují Patrioty, masové protestní akce. Lid je proti. A poněvadž je Turecko demokratickou zemí, měla by vláda uposlechnout hlasu svého lidu.

Za třetí, vystoupily na světové aréně proti rozmístění těchto raket, i když nepřímo, Ruská federace a Írán. Ohledně toho byly učiněny oficiální prohlášení jak ze strany ruského MZV, tak i ze strany íránských politiků a vojáků. Tedy, tato avantýra NATO vzbuzuje nespokojenost našich sousedů. Turecká vláda měla přihlédnout také k tomu, než přijala příslušné rozhodnutí.

S ohledem na to všechno vyvstává otázka: dokáží Patrioty skutečně napravit nedostatky naší protivzdušné obrany a zvýšit bezpečnost naší země anebo, naopak, ještě více prohloubí protesty a bezprostředně ohrozí naší národní bezpečnost?

Mínění expertů ohledně hlavních terčů rozmísťovaných v Turecku Patriotů se rozcházejí. Jedni tvrdí, že budou bránit Izrael před íránskými raketami, jiní mají za to, že mají zajistit bezpečnost americké základny v Indžirliku a radary NATO v Malatie. Co si o tom myslíte vy?

Všechny uvedené verze mají právo na existenci. Také jsme nejednou vyslovovali tyto předpoklady na oficiální úrovni. Vláda to ale kategoricky popírá a zároveň nám nedokáže poskytnout závažné argumenty ve prospěch vlastní verze. Otázka zůstala nezodpovězenou.

Plánujete to nějak zjistit?

Vláda jedná podle vlastního uvážení, aniž by se poradila s parlamentem nebo se společností. Zaslali jsme příslušný dotaz ohledně svolání mimořádného zasedání Národního shromáždění Turecka. Má se konat v nejbližší době. Na pořadu jednání jsou právě uvedené otázky. Věříme, že na těchto jednáních vláda poskytne nám jasná a uspokojivá vysvětlení.

Zdroj: czech.ruvr.ru

]]>