Dnešní totalitní ideje se vždy převlékají za spravedlivé plány na zajištění „férovosti“ a „sociální spravedlnosti“ a často začínají právě v Evropě. Potom nad nimi začnou slintat blahem američtí Demokraté a spřádat spiknutí, jak je propašovat do USA. V Evropě je teď posledním hitem získat větší kontrolu nad médii. Vlajková loď mezi německými deníky Fraktfurter Allgemeine Zeitung už má článek s názvem: Poradci EU si přejí tužší dohled nad médii. A do jaké míry to bude mít dopad na blogy, to nemám ponětí. Skupina poradců Komise EU říká: „Evropská svoboda tisku je v nebezpečí,“ a tak musí Evropa jednat. Pravda, že!

Poradci volají po tužším dohledu nad médii. Podle FAZ tato skupina říká: „Určité mediální kanály by se nakonec měly podporovat.“ A ty další ne?

Kdokoliv, kdo žije v Evropě a do jisté míry sleduje média, ví, že evropská tradiční levičácká mainstreamová média jsou strašlivě v úzkých. Spousta levicově centristických deníků v poslední době kouše hlínu, a tak předpokládáme, že se poohlíží po štědrých přídělech.

FAZ píše, že tužší dohled ze strany států EU by „zajistil pluralismus a kvalitu“. Ta skupina poradců navrhuje, aby „Agentura pro základní práva Evropské unie monitorovala svobodu tisku a svobodu slova v členských státech.“ Vidíte to, dnes jsou tu mediální kanály, které pociťují, že jejich práva na svobodu slova jsou porušována, protože občané už nemají zájem jim platit za ten jejich brak. Teď by měla vláda občany přinutit za ten brak, co nikdo nechce, platit – přes dotace.

Poradci rovněž říkají, že by se mohla zřídit „nezávislá monitorovací agentura“ sestávající z vědců. Tito poradci říkají, že „se musí dosáhnout většího pluralismu, a to zvláště u on-line médií.“

Poradní skupina nesestává jen z nějakých lehkotonážních byrokratíků. Patří k ní bývalá německá ministryně spravedlnosti Herta Däubler-Gmelin (která svého času přirovnala prezidenta George W. Bushe k Hitlerovi) a bývalá litevská prezidentka Varia Vike-Freiberga. Däubler-Gmelin např. apeluje na Evropu, aby od členských států požadovala „panely nezávislých médií, které by uvalovaly pokuty, vnucovaly protinázory nebo odnímaly mediální licence,“ aby se zajistilo, že tyto mediální panely členských států budou „zastávat evropské hodnoty“. Docela mi to připadá jako policie svobody slova.

Tito poradci věří, že „svoboda tisku je v ohrožení politickými silami, nadměrnou komerční silou, novými podnikatelskými modely, změnami v mediálním prostředí a vzestupem nových médií.“

FAZ píše:

Jedním ze zvláště velkých problémů, který poradci zjišťují, je plíživá ztráta kvality zpráv, jako to ukázala paní Vike-Freiberga. Mezi jinými to vyvstává z těch nových médií, jako jsou ta na Internetu, kde si může informace šířit každý. „Z tohoto důvodu tato skupina také navrhuje, že je podstatné, aby stát podporoval nezisková média“

Ten panel rovněž říká, že média by měla dodržovat kodex řádného chování a směrnice pro publikaci.

Takže co když Obama zkusí zase v USA protlačit Zákon o férovosti? Nebuďte překvapeni, když to zkusí.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: notrickszone.com

]]>