V šedesátých letech minulého století čekali USA, podle jednoho z nedávno zveřejněných dokumentů, formální jen na nejmenší důvod pro nukleární útok na Sovětský svaz a Čínu. Jako důvod pro to by stačila byť i "neúmyslná událost". Jeden ze zveřejněných tajných dokumentů z šedesátých let ukazuje, že americká vláda plánovala "nukleární útok" vůči Rusku a Číně v případě útoku jedné z obou zemí na USA, i kdyby šlo jen o neúmyslný čin. Tento dokument byl ve středu zveřejněn ve Washingtonu z National Security Archives (Národního bezpečnostního archivu).

Tento protokol byl v platnosti do roku 1968. Americká vláda pod tehdejším prezidentem Lyndon Johnson nařídila jeho přezkoumání, následně byl tento plán zastaven.

Johnsonovi poradci doporučovali přitom údajně dvě podstatné změny na tehdejší politice: nejprve požadovali „nukleární reakci“ jen proti státům, které napadnou USA přímo. Mimo to vyzvali vládu na politiku „No first-use“. Na konvenční útok by se tedy nemělo reagovat nukleární hlavicí.

Protokol s nadpisem „jen pro oči prezidenta“ byl koncem listopadu 2012 předán Národnímu bezpečnostnímu archivu a poprvé uvolněn pro veřejnost.

Zdroj: gegenfrage.com, Překlad: protiprudu.org

]]>