Korejsky raper Psy se zapisuje do historie internetu svým koňským tancem.  "Gangnam Style" není jenom nejsledovanější video na světě, je to také první video na platformě Youtube, které má více než jednu miliardu (1 000 000 000) zhlédnutí. V celosvětovém průměru si každý sedmý člověk pustil toto video. Více než jedna miliarda zhlédnutí na Youtube se zasloužila o překvapení "Gangnam Style" tak jako žádný jiný klip předtím. Raper Psy z jižní Korei pokořil tento rekord za méně než pět měsíců a nechal za sebou hvězdy jako Jennifer Lopeza Justin Bieber.

Od spuštění videa v červenci tohoto roku se „Gangnam Style“ stal hitem a Psy světovou hvězdou. Ve své písni paroduje 34 letý zpěvák, vlastním jménem Park JaeSang život ve čtvrti GangnamvSeoul. Tanec z klipu, který připomíná jízdu na koni, byl po celém světě imitován fanoušky v jejich vlastních videích. Dokonce nejznámější čínský umělec AiWeiwei imitoval tento tanec a udělal z něj manifest pro svobodu názorů.

Psy vystoupil s takovou hvězdou jako je Madonna, prezident USA Barack Obama pozval Psy na vánoční koncert. Sekretář OSN Ban Ki-Moon dokonce nechal přemluvit k tanci ve stylu Gangnam. Jižní Korea uctila Psy řádem Okgwan za kulturní přispění, jedním z nejvyšších kulturních vyznamenání této země.

Otázkou, na kterou není snadné odpovědět zůstává, co na tom videu je tak zajímavého? Ať čtenář posoudí sám.

Překlad: Jindřich Ertner

Zdroj: spiegel.de

]]>