Volně stažitelné: Projekt Wiki Weapon od Defense Distributed se zaměřuje na to, aby schémata zbraní byla stažitelná pro každého s připojením k Internetu. Kdokoliv na světě by už brzy měl mít přes internet přístup ke zbrani vytisknutelné na 3D tiskárně díky probíhajícím plánům USA na bezplatnou distribuci schémat zbraní. Defense Distributed je společnost, která chce rozšířit práva z amerického Druhého ústavního dodatku na celý svět, a doufá, že otestuje prototypy vytisknutelných zbraní do konce roku.

  • Defense Distributed doufá, že už letos začne testovat prototypy
  • Plastové vytisknutelné zbraně, které střílí skutečné kulky budou dobré pro jednorázové použití
  • Konstrukce je vymyšlená pro vstup na 3D tiskárny, které jsou už teď k sehnání

‚Tento projekt by docela dobře mohl změnit způsob, jakým uvažujeme o kontrole a spotřebě palných zbraní,‘ říká na své webové stránce tato organizace.

‚Jak se bude chovat vláda, když jednoho dne bude muset fungovat na základě předpokladu, že kterýkoliv a každý občan má téměř okamžitý přístup k palné zbrani prostřednictvím Internetu? Pojďme to zjistit.‘

Cody Wilson mluvčí tzv. projektu ‚Wiki Weapon‘ řekl guardian.co.uk, že tato organizace pouze čeká na licenci, aby jim umožnila legálně v USA vyrábět palné zbraně.

Už přišla se dvěma výkresy plastických palných zbraní, nyní ale tuto konstrukci potřebuje otestovat, aby se ujistila, zda jsou bezpečné při používání, i když se vytisknou na ne příliš drahé 3D tiskárně.

‚Tyto zbraně budou téměř úplně plastické, takže je tu starost o to, aby se vám to neroztavilo v ruce a neselhalo,‘ říká Defense Distributed.

‚Pouze po otestování několika tuctů konstrukcí až do selhání se objeví skutečná omezení pro hodnocení ke konfortnímu použití na WikiWep jako bezpečné pro něčí použitelnost.‘

Dodává: ‚Chceme minimalizovat negativní mediální ohlas kvůli bezpečnostním obavám z neotestovaných palných zbraní a nevyhnutelně očekávatelné návrhy, že vláda by nás měla ochránit před námi samotnými.‘

Tato skupina tvrdí, že prozatím vyvinula dva prototypy plastických pistolí. Ta první zvaná Wiki Weapon typ A je cvičnou zbraní bez jakýchkoliv pohyblivých součástí. Při vypálení projektilů spoléhá na elektrické solenoidové vinutí, ale zbytek zbraně je 3D vytisknutelný.

Ambicióznější Wiki Weapon typ B bude mít pohyblivé součásti, ale tato organizace doufá, že je tak vypiplá, že je umožní vytisknout na nejnižší řadě 3D tiskáren, které lze používat i doma.

Slibují, že výkresy použitelné v programech CAD (pro computery podporované konstruování) budou k dispozici ke stažení z jejich webových stránek už v ‚nadcházejících týdnech‘.

Třetí projekt uživatelům umožní vytisknout si běžné části poloautomatické pistole AR-15 a pak si zbytek postavit ze součástek z neregulovaného prodeje, které jsou v amerických obchodech se zbraněmi volně dostupné.

Otevřený zdroj: Tato organizace plánuje distribuci schémat pro 3D vytisknutelné zbraně jako soubory pro programy CAD, které jsou kompatibilní s 3D tiskárnami základní řady.

Výzkumníci za projektem Wiki Weapon původně doufali, že vytvoří a otestují své prototypy i bez licence, ale zintenzivňující se mediální zájem přivodil problémy, které hrozily vykolejením jejich postupu.

Účet této skupiny na webové stránce pro veřejné příspěvky Indiegogo byl v září zmražen a téměř 2 000 už vybraných dolarů bylo vráceno dárcům a ta společnost, od níž si plánovali najmout zařízení k tvorbě svých prvních prototypů minulý měsíc své tiskárny přemístila jinam, hlásí Guardian.

Dvě v Texasu sídlící společnosti, jejichž jména nejsou známa, mezi tím dobrovolně poskytly týmu Wiki Weapon prostor a 3D tiskárnu, aby prováděla výrobní a balistické testy.

Tato organizace, která začala jako volný on-line kolektiv, se restrukturalizovala a registrovala u americké vlády, aby si zajistila, že už nebude svazována právními překážkami.

‚Nemám žádný zájem jít do basy,‘ řekl pan Wilson. ‚Udělám to jejich způsobem, když je to zapotřebí.‘

Obcházení předpisů: Vytisknutelné plánky pro tyto hůře sehnatelné součásti k poloautomatické pistoli AR-15 už tato organizace nabízí. Jakmile si je vytisknete, zbytek zbraně lze už smontovat ze součástí, které jsou v obchodech v USA už volně k dostání.

Konstrukce zbraní Wiki Weapon jsou určené k vytisknutí na těch druzích 3D tiskáren, které jsou k dispozici pro koníčkáře, jako je RepRap – a pro levné prototypovací konstruktérské systémy z otevřených zdrojů pro snadnou distribuci.

Lidé za tímto projektem to vidí jako nejzazší projev svobody slova s příchodem 3D tisku, který představuje takový druh pokroku, jaký společnosti svého času dal ten původní tiskařský stroj.

Při odpovědi na otázku ‚proč zbraně?‘ Defense Distributed na své webové stránce říkají: ‚Zbraně pro některé z naší mladší generace‘ představují víru v informace a ve sdílení až do extrému.

‘Pokud opravdu věříme, že informace by měly být volně dostupné, že internet je poslední baštou svobody a znalosti a že společnosti, které sdílejí jsou nadřazeny společnostem, které cenzurují a zamezují, tak proč ne zbraně?’

‘Pokud opravdu věříme, že informace by měly být volně dostupné, že internet je poslední baštou svobody a znalosti a že společnosti, které sdílejí jsou nadřazeny společnostem, které cenzurují a zamezují, tak proč ne zbraně?

Pan Wilson dodává: ‚Jen to uvažte: Soubor CAD obsahující informace pro 3D vytisknutelné zbraňové systémy.

‚Pokud byl tento soubor uložen řekněme 30 lidmi, tak potud, pokud je internet svobodný, tak potud je tento soubor k dispozici komukoliv a kdykoliv na celém světě.‘

‚Tato zbraň bude teď moci být kdekoliv. Jakákoliv kulka je teď zbraní.‘

‚Ale cílem Defence Distributed není ve skutečnosti osobní vyzbrojování, je to více o osvobození informací. Je to o životě ve světě, kde si jen stáhneš soubor pro tu věc, co si chceš udělat.‘

‚Zrovna tak jako tiskařský stroj revolucionalizoval písemnictví, tak teď přišel okamžik pro 3D tisk.‘

Více zde:

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: dailymail.co.uk

]]>