High-tech stroje vyřadí vozidlo podezřelého na dálku elektromagnetickým pulsem. Autonomní vozidla i létající drony, které vyřadí vozidlo podezřelého na dálku elektromagnetickým pulsem, jsou určeny k hlídkování na dálnicích do roku 2025, podle četných konceptů vozidel konstruovaných hlavními výrobci jako Honda, BMW a General Motors. Soutěž The 2012 LA Design Challenge vyzvala společnosti, aby přišly s konceptem “Hlídkového vozidla pro dálnice roku 2025” s tím, že vítěz má být oznámen příští týden.

Většina účastníků soutěže reagovala konstrukcemi, které převážně navrhují, že do 10-15 let by „hlídková vozidla a motocykly nahradily computerizovanými drony,“ píše New York Times.

Honda vstupuje se svou skvadrou Honda CHP Drone Squad, do níž patří jak čtyřkolá vozidla bez řidiče (drony), tak dvojkolé drony ve stylu motorky, a obojí by chytila podezřelého bez potřeby lidské obsluhy.

Koncept General Motors označovaný jako Vault Squad obsahuje futuristická vozidla konstruovaná ke „sledování, pronásledování či ke střetnutí.“ NY Times uvádí, že výraz „střetnutí“ zůstává „významně nedefinovaný“.

Studio BMW Dsingnworks USA přišlo s E-Patrol (pronásledovací vozidlo v kombinaci člověka a dronu), které by operátorovi umožnilo vyslat letecké ozbrojené dohledové drony, které by byly schopny vyřadit vozidlo podezřelého pomocí elektromagnetického pulsu.

„Hlavní struktura může vyslat tři drony. Horní dron sedí nad hlavní strukturou a je to létající dron, zatímco ty další dva jsou kolová vozidla připojená k zádi,“ uvádí BMW. „V případě honičky v oblasti s hustou dopravou hlídkující policista sedící v té hlavní struktuře pro dva pasažéry, může vyslat buď létajícího drona nebo jednoho jednokolého drona, aby pronásledoval podezřelého a hlásil zpět data do hlavní struktury. I když se vyšlou všechny drony, tak i hlavní struktura zůstává nadále funkční. Všechny drony poskytují výhodu dodatečné ochrany v tom, že mohou na jiné vozidlo vyslat impuls a vyřadit jej.“

Jeden z konceptů nakreslených v konstrukci BMW ukazuje skener poznávacích značek uvnitř vozidla, který automaticky zachycuje fotografie každého řidiče na vozovce, ať už je podezřelý nebo ne.

„Ať už čirou náhodou nebo kvůli nějakému předurčení, konstruktéři několika společností přišli s koncepty robotických, autonomně řízených vozidel na zemi, ve vodě i ve vzduchu. Tyto budoucí policejní pátrače – obvykle prezentované jako ovladače situace místo, aby se o nich mluvilo jako o vozidlech – připomínají současné drony Predator a Global Hawk, které jsou hvězdami úsilí poradit si s povstalci. Ty by mohly přinést nový význam silničním  značkám, kde se uvádělo: „Omezení rychlosti vynucují letadla,“ píše v Times Phil Patton.

Jak jsme zdůrazňovali již dříve, celé to směřování dronů a automatické robotické technologie vyvíjené takovými jako DARPA je vedeno k tomu, aby roli policistů při pronásledování a střetnutí „vzbouřenců“ na americké půdě převzaly stroje.

Technologičtí experti už varovali, že odstranění lidského činitele z vynucování zákona by mohlo vést k souhrnným popravám lidí.

Ač Bostn Dynamics a DARPA ostentativně tvrdí, že roboti se konstruují jen k provádění pomoci při humanitárních a záchranných misích, Noel Sharkey, profesor leteckého průzkumu a robotiky na University of Sheffield, nedávno varoval, že skutečný účel těchto strojů není až tak neškodný.

Když mluvil o robotu Cheetah (gepard), kterého teď v Boston Dynamics preferují, tak Sharkey řekl, že tohle zařízení představuje „neuvěřitelné technické úspěchy, ale bude ho bohužel využíváno, aby zabíjel lidi.“

„Bude se ho používat ke štvanicím na lidí po poušti, což si dovedu představit. Nedovedu k němu vymyslet moc civilního použití – možná na lov nebo k farmaření při shánění ovcí do houfu,“ dodal Sharkey.

„Ale samozřejmě, bude-li použit k boji, bude zabíjet i civilisty, nebude to schopno rozlišit mezi civilistou a vojákem.“

Obrázky všech těch konceptů z LA Design Challenge si můžete prohlédnou na tomto odkazu.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: prisonplanet.com

]]>