Francie odmítá kompromis; pořád je ještě čas vyrvat porážku z čelistí vítězství AC24.cz: Tak to vypadá, že známe příčinu narychlo svolané schůzky členů Bilderbergu. Dnes mám trochu dobrých zpráv. Úsilí prezidenta Evropské rady Hermana Van Rompuye o uklidnění Británie a dalších rozpočtových jestřábů vyvolalo takové třenice, že Francie odmítá rozpočtový kompromis EU. Jean-Marc Ayrault, francouzský ministerský předseda, namítal proti rozsáhlým škrtům ve výdajích na zemědělství obsaženým v návrhu, ale vyjádřil také nespokojenost s redukcí peněz na rozvoj známých jako kohezní fondy, z nichž mají prospěch chudé regiony.

Největším předmětem nespokojenosti se jeví krok pan Van Rompuye, jímž se krátí 25 miliard euro ze společné zemědělské politiky – tradiční největší priority Francie – oproti návrhu Evropské komise, tj. výkonné paže EU. Tyto škrty by znamenaly i 12 miliard euro redukce v přímých dotacích zemědělcům.

Někteří analytici říkají, že to krácení by vlastně bylo ještě dramatičtější, protože zemědělství v návrhu komise začíná z nízké základny – z historického hlediska.

Zemědělství není však jedinou starostí Francie. Osekání kohezního rozpočtu vypadá, že je v jejich vlastním regionu neproporciální, přičemž právě z něho vyplývala výrazná opora pro socialistického prezidenta François Hollanda.

Paříže se možná dotklo i rozhodnutí pana Van Rompuye o schválení rabatu Británii, přičemž břemeno vrácení tohoto přeplatku padne neproporciálně na francouzské a italské daňové poplatníky. Podle tohoto návrhu by se ten rabat modifikoval tak, aby Británie a Německo – v současnosti z toho vyňaté – musely zaplatit podíl britského rabatu.

Bernard Cazeneuve, francouzský ministr Evropy, ve středu řekl, že Francie byla proti pokračování rozpočtových rabatů u zemí jako Británie, Německo, Holandsko, Švédsko. „Nechceme, aby tyto rabaty pokračovaly, protože představují proti-evropský způsob myšlení,“ řekl.


Dobré zprávy

Tak, jak vypadají rozhovory teď, tak rozpočet EU naprosto zkolaboval.

Není to jen dobrá zpráva, je to úžasná zpráva. Polovina rozpočtu EU je určena na absurdní systém podpory plodin, jak jsem o něm psal v článku Společná zemědělská nesmyslnost.

Čím dříve společná zemědělská politika vybuchne do oblak, tím lépe se budou mít evropští občané. Mějte na paměti, že záložní rozpočtová pozice okamžitě navýší EU rozpočet o 2%, pokud se tedy nedosáhne žádné shody.

Kdyby došlo k tomuto automatickému nárůstu, byl by britský ministerský předseda David Cameron možná nucen k hlasování o britském členství v EU. A jak se teď věci mají, britští občané by EU zamítli, což by také měli.


Vypočítaví bruselští poručníkokraté

Telegraf vysvětluje…

David Davis, bývalý stínový ministr vnitra, odsoudil ty „vypočítavé, inflačně rostoucí bonusy pro Brusel,“ které by příští rok nutily Británii zaplatit další 1,3 miliardy liber v ročních příspěvcích EU kromě už existujících 11 miliard liber.

V článku v Daily Mail varoval: „Vydá-li se Evropská komise tímto směrem, budou britští daňoví poplatníci brzy každou minutu cpát do Bruselu přes 22 000 liber. Přišel čas, aby i instituce EU zažily to zbídačování, které s takovou radostí doporučují členským státům.

„Určitě není těžké hledat úspory, uvážíme-li, že rozpočet EU na rok 2012 je 105 miliard liber – čtyřnásobek toho, co naše vláda letos dává na obranu.“

Pokud se do konce letošního roku nepodepíše žádná dohoda, naroste rozpočet EU automaticky o dvě procenta.


Pořád je ještě čas vyrvat porážku z čelistí vítězství

Špatná zpráva je, že EU má pořád trochu času, aby s tímhle nepořádkem něco udělala, a Cameron možná, bude-li dosaženo kompromisu, nenechá o EU hlasovat.

Mezi tím si jen pamatujte, že čím víc hádek, tím lépe.

Cokoliv, co omezí moc a rozpočet poručníkokratů v Bruselu, je dobrou věcí. Čím dříve ten nepořádek vybuchne do oblak, tím lépe.

Mike „Mish“ Shedlock je registrovaný investiční poradce zastupující SitkaPacific.

]]>