Jak informuje zpravodaj Hlasu Ruska z Izraele, jeho armáda je uvedena do bojové pohotovosti a soustředěná na hranici s Gazou čeká na rozkaz o útoku. Prudké vyhrocení situace na hranici sektoru Gazy začalo minulou sobotu, kdy islamisté stříleli z granátometu na armádní vozidlo. Byli zraněni 4 vojáci. Izraelské letectvo odpovědělo na to likvidací skupiny palestinských bojovníků a ze strany Gazy byly odpáleny rakety na Izrael. Přestřelka se nezastavovala dva dny a noci. Včera začalo z Gazy další raketové ostřelování židovského státu. Izraelská letadla zaútočila pak na vojenské sklady v Gaze.

Aktuálně:

– Americká velvyslankyně v OSN Susan Rice obhajuje izraelský útok: „Hamás nemá žádný důvod páchat násilí na lidech Izraele.“

– Generální tajemník OSN Pan Ki-mun v rozhovoru s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu vyjádřil znepokojení nad „zhoršující se situací“.

– Egyptský ministr zahraničí Mohamed Kamel Amr vyzval Spojené státy, aby „okamžitě zasáhly“ a omezily „izraelskou agresi“ v Gaze. Řekl to v telefonickém rozhovoru s ministryní zahraničí Hillary Clintonovou. Egypt odsoudil útok Izraele a stáhl svého velvyslance z Izraele.

Schyluje se k válce? Mezi Gazou a Izraelem létají rakety (FOTO, VIDEO)

Zdroj: czech.ruvr.ru

]]>