Náměstek čínského ministra školství Tchien Ťün-Süe ve čtvrtek přislíbil zlepšení po nedávném skandálu, který vyvolaly obvinění ze zneužívání dětí v mateřské škole v Pekingu. Informuje o tom agentura AP. Jak uvedl Tchien, tato obvinění poukázali na nedostatky v řízení a provádění správních předpisů v soukromých školských zařízeních. Odhalily také, že mezi očekáváními rodičů a službami, které tato zařízení poskytují, jsou mezery.


Viceminister zároveň přislíbil zlepšení v oblasti dohledu, novou legislativní úpravu a přísnější pravidla při posuzování kvalifikace učitelů.

Podle informací čínské policie učitel v pekingské mateřské škole Sin-tchien-ti píchal dětem injekce, avšak důkazy o sexuálním zneužívání nebyly nalezeny.

Skandál vypukl v průběhu tohoto měsíce po tom, jak některé čínské média citovaly rodiče, kteří vyjádřili obavy ze zneužívání svých dětí. Rodiče uvedli, že jejich děti ve školce místo trestu nutily svlékat se donaha a brát neidentifikované bílé pilulky. Kromě toho dětem na tělech našli nevysvětlitelné vpichy po jehlách.

Případ si v Číně vyžádal značnou pozornost a vyvolal pobouření nad možnými nedostatky v rozkvétající soukromém předškolním průmyslu.

Americká společnost RYB Education, která sídlí v Pekingu a řídí toto předškolní zařízení, na své webové stránce zveřejnila omluvu a uvedla, že přerušila spolupráci se třemi učiteli.