Už v roce 2016 pan Bashar Jafari, mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Sýrie v OSN, učinil šokující prohlášení, že USA používají v Sýrii geneticky modifikované vojáky. Ještě před pár desetiletími se téma genetických modifikací mnohým zdálo jako sci-fi, stejně jako téma mikroelektronických zařízení, která se implantují do těla.


V předvečer masivních ruských náletů na pozice teroristů a v předvečer Spojenými státy připravovaných úderů na Sýrii se vždy objevuje spousta zpráv o tom, že vrtulníky USA přilétají na základny kontrolované islámskými bojovníky a odvážejí odtud „vůdce teroristů“. Nicméně ve světle historických zkušeností je taková pieta vůči spotřebnímu materiálu Pentagonu velmi neobvyklá. Často mnozí generálové světa klidně vrhají své vojáky pod pásy tanků a pak říkají, že „tam žádní nebyli“, a obzvlášť Pentagon má v tomto ohledu slavnou historii. A teď najednou takové obavy pro pár vousatých mužů, kvůli nimž vrtulníky spálí tuny paliva a opotřebují cenné motory!

Samozřejmé by to bylo, kdyby šlo o nějakého významného vůdce syrské opozice v hodnosti majora, nebo dokonce někoho z CIA, ale pro obyčejný arabský plebs není evakuace poskytována. Proto takovéto akce připomínají spíš nikoli záchranu „lídrů teroristů“, ale snahu ušetřit cenný experimentální materiál a zabránit tomu, aby se tajný geneticky modifikovaný organismus dostal do rukou nepřítele.

Před šesti měsíci mluvil ruský prezident o genetických modifikacích, vysvětlil, že takové experimenty jsou hroznější než atomová bomba, že by měly být buď přísně kontrolovány OSN, nebo by měly být zcela zakázány.