Nedávná série událostí, tak zvaný případ Skripal a údajný chemický útok v Sýrii, postavily svět na pokraj velké agresivní války na Blízkém východě. … Síly vyvolávající tuto válku sledují dva hlavní cíle:


Avšak počátkem dubna se ukázalo, že britská tvrzení "ruského" původu nervového plynu byla lží. Celý příběh otravy Skripalových se zhroutí, protože ruská angažovanost se dá jen těžko dokázat pomocí spolehlivých důkazů, že "to Rusové udělali" je pouze PowerPointovou prezentací.

Pozornost takzvaného mezinárodního společenství byla opět přenesena do Sýrie. 7. dubna syrské vládní síly osvobodily téměř celou oblast východní Guty, opouštějící jediné militantní město Duma, kde probíhají sporadické střety a složité jednání. Dne 8. dubna se místní militanti - členové Jaish al-Islamu vzdali svých pozic a přijali dohodu o odsunutí, která jim umožní přestěhovat se do jiných militantních oblastí Sýrie. Mezi 7. dubnem a 8. dubnem však Asadův režim „provedl chemický útok“ na město zabil spousty lidí, přinejmenším tolik, co militantní mediální aktivisté a mainstream chtějí, abyste věřili.

Americký prezident Donald Trump, který sliboval před pár dny, že stáhne vojáky ze syrské války, obvinil Sýrii, Rusko a Írán za civilní obětí a slíbil "tvrdou" reakci za údajný útok. Nyní USA a jeho spojenci, většinou Spojené království a Francie, připravují vojenské plány na útok na Sýrii. Prezident nejmocnější země na světě je připraven zahájit to, co se může stát jadernou válkou, přestože byla vyvolána pověstmi a hroznými obrázky na sociálních médiích. Jaký zkrat!

Ruské ministerstvo obrany, ministerstvo zahraničí a dokonce i prezident Putin opakovaně varoval, že se objevily informace o přípravách na provokace chemických zbraní v celé Sýrii, včetně oblasti Guty. Koalice vedená USA však ignoruje varování.

Je důležité poznamenat, že osvobození východní Guty je jakousi "červenou čárou", po níž se situace v Sýrii změní. Podle provládních zdrojů bylo do operace zapojeno zhruba osmnáct tisíc bojovníků od zahájení v únoru 2018. Celkový počet provládních bojovníků, kteří jsou přímo či nepřímo zapojeni do úsilí o zajištění oblasti je 30 000.

Pokud bude východní Guta osvobozena, tak bude tato síla volná pro budoucí operace proti militantům v celé Sýrii. Oblast tábora Jarmúk podřízená ISIS, stejně jako militantní části východní a jižní Sýrie patří mezi zřejmé cíle pro nadcházející syrské protiteroristické operace. To dále posune rovnováhu moci v Sýrii a postaví koalici pod vedením USA, která okupuje části země do komplikované situace.

Tento řetězec událostí jasně ukazuje, jak některé mocnosti podněcují novou velkou válku, aby ochránily své vlastní finanční a politické zájmy.

Je americký prezident připraven stát se pěšákem v jejich hře? Uvidíme během pár příštích dnů.

Zdroj: southfront.org