Poté co Ukrajina zrušila v roce 2015 povinnou certifikaci potravinových výrobků a byl otevřen trh pro zboží z EU, evropské země začaly dodávat na Ukrajinu velké množství falšovaných potravin. Píše o tom Golos.UA s odkazem na prohlášení Maxima Gončara, předsedy společenské organizace Všeukrajinská asociace pro otázky ochrany práv spotřebitelů Spotřebitelská důvěra.

„V každém z polských sýrů nacházíme tuky neživočišného původu… Jsem přesvědčen, že když jsme otevřeli hranice a byla zrušena povinná certifikace potravin, zaplavily nás falzifikáty," řekl.

Podle jeho slov je do ukrajinských mateřských škol dodáváno máslo s nebezpečnými přísadami a na pultech obchodů je celkově velké množství prošlých potravin.

„Hlavní se stala cena a peníze nyní vydělávají na zdraví našich dětí," řekl.

Podle Gončarových slov se očekává, že situace se zlepší poté, kdy 4. dubna nabyde platnosti zákon zavádějící nový systém kontroly kvality bezpečnosti potravinového zboží.

V lednu 2018 Rosselchoznadzor sdělil, že až čtvrtina sýrových výrobků, které jsou na ruském trhu, mohou být ukrajinského původu.

Podle údajů tohoto úřadu se tyto výrobky reexportují přes Bělorusko jako zboží z Makedonie, Íránu a dalších zemí.

Zdroj: snews.com