Velvyslanectví USA v Kosovu znovu varovalo své občany o zvýšeném riziku teroristických útoků v regionu. Přestože v samotném dokumentu jsou hlavním důvodem uváděny oslavy katolických a ortodoxních Velikonoc, lze předpokládat, že pondělní události, kdy byl vyhoštěn šéf kanceláře za Kosovo a Metohiju Marko Đurić, také ovlivnily znepokojenost USA.


Od koho vychází hlavní nebezpečí?

[quote align="center" color="#999999"]

Kosovské bezpečnostní síly, které Priština hodlá přetvořit v plnocenné VS, mají nejenom moderní zbraně, ale i přístup k základnám KFOR. Hlavní část ozbrojení se nachází v Prištině a v jižní časti města Kosovská Mitrovice. Skupiny Kosovských bezpečnostních sil (4000 vojáků a 2500 v rezervu) jsou rozmístěny tak, že kontrolují hranice „republiky" ze všech stran.[/quote]

Ovšem podle názorů odborníků se v případě krize první aktivizují „spící jednotky" UÇK, které na území Kosova mají dost zásob zbraní ještě z doby teroristických operací 90. let. Podle některých posudků v místech obydlí albánského obyvatelstva na Balkánu existuje možnost ozbrojit kolem 160 000 lidí a rozdělit je na čtyři divize: v Kosovu, Makedonii, Černé hoře a na severu Řecka.

Přitom generál Stojanovic si myslí, že když USA řeší vlastní úkoly v regionu, používá Albánce jako „trojského koně" na Balkánu a spoléhá se na jejich touhu na sjednocení území, která pokládají za své.

Zdroj: snews.com