Hillary Clintonová požaduje, aby Srbsko přijalo ty hranice přesně, jak jsou nakresleny Na konci své návštěvy kosovarského vládního vedení ministryně zahraničí Hillary Clinton požadovala, aby Srbsko “normalizovalo” vztahy se svým sousedem, a trvala na tom, že USA nikdy nedovolí jakákoliv jednání o hranicích mezi těmito dvěma sousedy. „Tyto hranice nezávislého, suverénního Kosova jsou jasně stanoveny,“ dodala Clintonová. Kosovo vyhlásilo nezávislost po americké invazi do tohoto do tehdy srbského regionu v roce 1999. Od té doby je okupován silami NATO.

Otázka hranic není pro srbskou vládu prostě jen nějakým kyselým jablkem, nýbrž velice vážnou starostí týkající se faktu, že tyto hranice, nakreslené po válce, ponechávají spoustu vesnic etnických Srbů na kosovské straně hranic a kosovská vláda ovládaná etnickými Albánci se snaží jim zabránit v obchodu se Srbskem za použití vojsk NATO, jež by měly zkusit tuto hranici uzavřít.

To ponechává otevřenou otázku: Když USA podporují sebeurčení pro kosovské Albánce, proč ne také pro Kosovarské Srby, kteří se v první řadě nikdy nechtěli odtrhnout od Srbska a nyní nechtějí uváznout jako součást nového Kosova. USA se nikdy nevyjádřily k těmto dvojím standardům, ale opakovaně omílají svou ochotu dovolit severnímu Kosovu, aby se odtrhlo od zbytku Kosova, ať už by se zase přidalo k Srbsku, nebo se stalo samo nezávislým státem.

Jak jsem se stal válečným zločincem

Uloupené Kosovo

Kosovský „mafiánský stát“

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca

]]>