Tento týden jedna z vrcholných figur diplomacie Obamovy administrativy Samantha Power tvrdila, že za ohromující výsledek italských voleb můře Rusko, čímž poukazuje, že kdokoliv, kdo se odváží poukázat na sociální a ekonomické těžkosti velkého evropského experimentu nebo o nich diskutovat a určitě včetně evropského „problému s uprchlíky“, je ruský agent. V tom případě ale musí být Deutsche Bank frankfurtskou kanceláří KGB, protože ve zprávě tohoto německého zápůjčního ústavu je cosi zvláště znepokojivého pro budoucnost a životaschopnost Evropy: populismus narostl na nejvyšší úroveň od II. světové války. 


V roce 2000 šlo v průměru 8,5% hlasů stranám populistů. V roce 2017 bylo toto číslo 24,1. 


Reidovým hrůzu nahánějícím závěrem je to, že „lze těžko utéct před faktem, že populismus v současnosti zažívá explozivní nárůst podpory.“ Reid si rovněž všímá, že ač výše uvedený index vylučuje hlasy pro Labouristickou stranu Jeremyho Corbyna, tak by ale „šlo určitě argumentovat, že některé z jeho radikálnějších názorů jsou svou povahou populistickou politikou.“ A kdyby DB zahrnula podporu Corbyna v britských všeobecných volbách 2017, „tak by náš index přesáhl 35%, čímž by zastínil i ty největší výšiny 40. let 20. století a byly by nejvyšší od příchodu 20. století.“

Jaké to má důsledky:

Až dosud vzestup populismu trhy nedestabilizoval, avšak těžko můžeme uniknout faktu, že míra nejistoty zákonitě zůstane vysoká, i když určití mocenští handlíři to nějak v hlavních volbách udrží. Ve skutečnosti je toho nepředvídatelnost Trumpovy politiky příkladem, když začal v poslední době hrozit s tarify, což následně vyvolalo obavy trhů z vypuknutí obchodní války. V době, kde se globální centrální banky už roky blíží k bezprecedentní éře upevňování vzájemných vazeb a dohod, tak riziko obrovitých nákupů aktiv v důsledku rostoucí podpory populismu má schopnost závažně v posledních letech dosaženou rovnováhu rozrušit a následně tedy i trhy.

Ač Reid uvádí, že je to převážně jen pozvolna se rozhořívající problém několika posledních let, tak dospívá k závěru, že populismus zůstane největší hrozbou „globalizačního / liberálního světového řádu, co přišel po 80. letech.“

Největší hrozbou ovšem je, že naposledy, když byl populismus a hněv populistů na takové výši, tak byl svět stržen do války, která zabila desítky milionů lidí. Člověka napadá, co se asi stane tentokrát, až se ten největší chyták k odlákání od masového konzumu všech dob zhroutí, tj. až se po příštím krachu rozplyne to papírové bohatství a ty nezaúčtovatelné spekulativní zisky a kolik milionů lidí v důsledku toho zemře. Jedna věc je jistá: globální bubny války už skoro sto let nezněly hlasitěji.

Zdroj: zerohedge.com