2. března řekl mluvčí ruského Centra pro usmíření mezi svářícími se stranami v Sýrii generálmajor Vladimir Zolotuchin, že místní aktivisté v kapse Východní Ghouta formují malé ozbrojené skupiny k boji s militanty, kteří jim zakazují tuto oblast opustit. „Přichází informace, že určití občanští aktivisté formují malé ozbrojené skupiny plánující prolomit blokádu militantů, aby se dostali do oblastí kontrolovaných vládou,“ řekl podle TASS generálmajor Zolotuchin.


Tento mluvčí ruského Centra pro usmíření rovněž oznámil, že 2. března se podařilo z kapsy ve Východní Ghoutě úspěšně evakuovat dvě děti, chlapce a dívku. Generálmajor Zolotuchin řekl, že militanti po těchto dětech během jejich útěku stříleli, ale Syrské arabské armádě (SAA) se podařilo je ochránit.
[quote align="center" color="#999999"]

„Teď už s těmi dětmi pracují lékaři a psychologové,“ uvedl generálmajor Zolotuchin.[/quote]

Od 27. února platí pro kapsu Východní Ghouta na rozkaz ruského prezidenta Vladimira Putina každodenní humanitární přestávka od 9:00 do 14:00 hodin místního času, ale prozatím se militantům dařilo desetitisícům civilistů znemožňovat, aby tuto kapsu opustili.

Zdroj: southfront.org