25. února Syrská arabská armáda (SAA) zahájila se svými spojenci pozemní fázi své operace proti militantům v regionu Východní Ghouta u Damašku. Od počátku této operace, která začala ráno, už SAA osvobodila lokality Nashabiyah Hazrama, Tal Farzat a Slaihiya. Tento postup aktivně podporují syrská válečná letadla a helikoptéry. Místní Síly národní obrany poskytují postupujícím jednotkám SAA a Tygřích sil pomoc.


V současnosti je Damašek neustále ohrožován dělostřelbou Tahrir Al-Sham, Ahrar al-Sham, Svobodné syrské armády a dalších skupin militantů.

Úspěch ve Východní Ghoutě rovněž umožní, aby se značné síly vojáků SAA uvolnily pro další operace proti Hayat Tahrit al-Sham v provincii Idlib.
Síly

V čele postupu ve Východní Ghoutě půjdou Tygří síly SAA, Republikánská garda, 14. Divize (SF) a 4. Obrněná divize (Síly Giath – 42. Brigáda).

Tyto síly budou podporovány Silami národní obrany, kmenovými silami a silami Galilee. Tyto frakce jsou podle zpráv zapojovány hlavně do defenzivních operací a pověřovány úkoly při opevňování. Oblast také už posiluje 1. Obrněná divize, 7. Mechanizovaná divize a 9. Obrněná divize, které sem byly vyslány.

Celkem se do této operace zapojí tak 10 000 – 15 000 provládních bojovníků podporovaných Syrským letectvem a Ruskými Aerokosmickými silami.

Na druhé straně mezi Jaish al-Islam, Ahrar Al-Sham, Tahrir Al-Sham a Faylaq Al-Rahman od poloviny roku 2017 dochází k sériím rozbrojů a je mezi nimi napětí. Nová operace SAA ve Východních Ghoutě je ale nejspíš donutí, aby své úsilí proti syrské vládě a jejím spojencům spojili.
Možný scénář

V západní části Východní Ghouty je velká hustota městské zástavby a velký počet podzemních tunelů a mnoho militanty opevněných bašt. Na druhou stranu ve východní části této kapsy je převážně zemědělská půda.

SAA se svými spojenci nejspíš zkusí tu městskou oblast od Jobar po Duma izolovat. Když se o to budou vládní síly pokoušet, tak budou muset zabírat zemědělskou půdu kontrolovanou Jash al-Islam.

To však nijak nevylučuje možné útoky na západní frontě, zvláště pokud by militanti posílali posily do východní části této kapsy. SAA asi využije své převahy v živé síle a v palebné síle, aby proti militantům otevřela novou frontu a využila nedostatek koordinace mezi nimi.

Přichází zprávy, že se vládní síly pokusí militanty drženou oblast rozkouskovat do několika oddělených částí a nutit místní skupiny militantů, aby se jedna po druhé s vládou dohodly. Podobou strategii použili už v roce 2017 v Bitvě o Qaboun.

Zdroj: " target="\\\_blank">southfront.org