Ceny potravin rostou a spotřebitelé to začínají pociťovat čím dál tím více. Růst cen potravin nepostihuje jen Ameriku, dochází k tomu po celém světě. Ceny vzrostly o 10% jen mezi samotným červnem a červencem s tím, že kukuřice, sójové boby a pšenice už dosahují rekordních hodnot. Předčilo to i odhady Organizace pro zemědělství a výživu Spojených národů s jejich 6% nárůstem.

 

Vzestup cen potravin a zranitelnost populace

Ač my všichni možná pociťujeme v potravinářských obchodech na účtenkách za jídlo jen malé změny, prezident Světové banky Jim Yong Kim řekl, že země závislé na dovozu obilnin, zvláště „Afrika a Střední východ jsou tímto zvláště zranitelné.“

Světová banka připisuje tento cenový skok převážně vlně horka v Americe a suchu ve Východní Evropě, které postihly v US kukuřici a sóju a v Rusku, na Ukrajině a v Kazachstánu pšenici. Využití kukuřice na výrobu etanolu v USA – na nějž připadá až 40% sklizně kukuřice – je ale ze vzestupu cen také obviňováno.

Tady ale samozřejmě není počátek vzestupu cen potravin. Ceny jdou teď nahoru už nějakou dobu; jak můžete vidě na indexu cen potravin pokrývající období zhruba do loňského Díkůvzdání. Index cen potravin, což je celkový skór odrážející celkovou cenu 6 vrcholných potravinářských komodit, vzrostl v prosinci 2010 na 215 – z 90 v roce 2000. Cukr vyskočil do špičatého vrcholu takže mu v prosinci 2010 chyběly jen dva body k proražení 400 bodů.

Jen rýže je jedinou položkou, jejíž cena ve skutečnosti klesla (o 4%).

 

G20 postrádá soucit s těmi v bídě

„Nemůžeme dovolit, aby se tyhle historické pohyby cen proměnily na životní cestu devastující zkázu, až budou rodiny brát své děti ze škol a jíst méně výživná jídla, aby tyto ceny kompenzovaly,“ dodal Jim Yong Kim.

Světová banka tlačí na vlády, aby chránily ohrožené komunity, ale skupina G20 vůdčích ekonomických mocností čeká, dokud USDA neodhalí zářijové odhady letošní sklizně. Pomocná skupina Oxfam tenhle přístup „počkáme a uvidíme“ odsuzuje, ale asi jen s malým účinkem.

 

Monsanto a subvencovaní zemědělci

Funguje tu určitá ironie epických rozměrů, když Matka příroda spouští zkázu na geneticky modifikovanou kukuřici, sóju a řepu, které poslední desetiletí pomalu otravovaly spotřebitele. Bohužel její práce rovněž postihla i organické farmáře, kteří také zkouší jako my všichni zoufale si vydělat na živobytí.

Po celém světě, jak porostou cenu, tak budou hladovět miliony, ale pojištění úrody pomůže těm subvencovaným farmářům – z nichž mnozí jsou právě těmi, co pěstují plodiny od Monsanto schválené vládou USA.

A kdo zaplatí až 60 procent pojištěných plodin, včetně těch GMO a pesticidy napumpovaných odrůd? Průměrný daňový poplatník. Takže máme i něco na zamyšlení, až budeme platit za svůj denní chléb o trochu více.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: naturalsociety.com

]]>