Potraviny živočišného původu s vysokou úrovní cholesterolu mohou zvýšit riziko rozvoje agresivních zhoubných nádorů a přitom zvyšují rychlost jejich růstu až stokrát. Zjistili to vědci Kalifornské univerzity v Los-Angeles, jejichž článek byl uveřejněn v časopise Cell Stem Cell. Informuje o tom Science Alert.

Během výzkumu byly použity geneticky modifikované myši, u nichž byl změněn gen, kódující ferment Lpcat3. Tato bílkovina kontroluje syntézu fosfolipidů, z nichž se skládá membrána buněk, a odstranění tohoto proteinu (bílkoviny) zvyšuje úroveň cholesterolu, který se účastní její tvorby. Ukázalo se, že zvětšení koncentrace cholesterolu napomáhá růstu a dělení kmenových buněk ve střevních tkáních.

Defektní kmenové buňky, které se začínají nekontrolovaně množit, jsou základní příčinou rozvoje rakoviny. Uvádí se, že cholesterol vyvolává nejen zesílení buněk tlustého střeva, ale je spojen s rychlým růstem nádorů v těch samých tkáních. Zatím však není jasné, jestli cholesterol ovlivňuje rozvoj jiných forem rakoviny.

Potraviny bohaté na nasycené tuky, trans-tuky a některé sacharidy, mohou zvýšit úroveň cholesterolu v organismu. Pro prevenci různých onemocnění odborníci doporučují snížit spotřebu červeného masa a mléčných výrobků.

Zdroj: snews.com