Prezident Recep Tayyip Erdoğan slíbil, že operace tureckých vojsk v Sýrii bude pokračovat až k irácké hranici, aby celou oblast vyčistil od teroristů. Řekl, že až uspěje koalice Turků a jejich rebelů v Afrinu, tak zahájí další ofenzivu, aby vyhnal Amerikou podporované kurdské milice i z Manbij: „Operace Olivová ratolest bude pokračovat, dokud nedosáhne svých cílů. Zbavíme Manbij teroristů, jak jsme slibovali již dříve. Naše bitvy budou pokračovat, dokud tam nezůstane žádný terorista až k hranicím Iráku.“


Erdogan opakovaně zdůraznil, že Turecko v Afrinu „pouze bojuje proti teroristům, ne že by okupovalo Sýrii,“ na rozdíl od operací velmocí v „Mali, Rwandě a jinde po světě.“

„My Afrin neokupujeme. Právě naopak, my se pokoušíme učinit z něj místo k životu pro jeho skutečné vlastníky, přičemž jej čistíme od teroristů,“ načež poukazoval na turecké snahy napravit poškozené infrastruktury měst jako Jaablus, al-Rai a al-Bab v severozápadní Sýrii, čímž už umožnil 100 000 Syřanů, aby se mohli vrátit do svých domovů.

Podobně i operace v Afrinu umožní, aby se „všichni ti Syřané“, kteří jsou v současnosti v počtu 3,5 milionu utáboření v Turecku, vrátili do svých domovů, řekl Erdogan.
‚Nejvyšší péče se věnuje ochraně civilistů‘

Erdogan kritizující amerického prezidenta Donalda Trumpa a další činitele, kteří na Turecko naléhají, aby svou operaci v dohledné době zakončilo, zdůraznil, že TSK „postupují v poli ohleduplně, aby nezpůsobily civilní oběti.“

„My bychom určitě tuto operaci zvládli za krátkou dobu, kdybychom nemuseli dbát na civilisty. Zeptejte se těch, co nás vybízí, abychom s touto operací rychle skončili: Co byste dělali vy, kdyby na vaše města a kostely padaly rakety z druhé strany vašich hranic?

Jak byste reagovali, kdyby vaši lidé umírali zasaženi raketou během bohoslužeb ve vašich kostelech?“ řekl.

Turecký prezident rovněž odhalil, že ho Trump při telefonním hovoru 24. ledna žádal, aby „nekritizoval USA.“

„OK. Jak ale může tohle strategický partner udělat svému strategickému partnerovi?“ řekl s odkazem na americkou podporu YPG, kterou Ankara považuje za teroristickou organizaci.
‚Operace je jasným varováním‘

Erdogan řekl, „Operace Olivová ratolest“ je „jasným varováním“ pro ty, kdo „nechtějí pochopit“, že Turecko je odhodláno bojovat proti terorismu, kdy připomněl, že od počátku této operace neutralizovalo 343 teroristů.

Ankara považuje YPG za rozšíření zakázané Strany pracujících Kurdistánu (PKK), která v Turecku vede už tři desetiletí trvající povstání. Washington ale ve YPG vidí účinného partnera v boji proti ISIL v Sýrii, což Turecko rozzuřilo.

Zdroj: hurriyetdailynews.com