Americký prezident Donald Trump ve středu v Bílém domě řekl, že USA uznávají Jeruzalém jako hlavní město Izraele. Oznámila to zpravodajská televize Sky News. „Dospěl jsem k závěru, že je čas uznat Jeruzalém jako hlavní město Izraele,“ prohlásil republikánský prezident. Trump zároveň vydal pokyn resortu diplomacie, aby začal s přípravami procesu přestěhování amerického velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma.


„Tento proces se začne okamžitě,“ řekl Trump. Řešení v podobě dvou států, které by ukončilo konflikt na Středním východě, podpoří, pokud si to obě strany budou přát.

Postavení Jeruzaléma – města posvátného pro muslimy, křesťany i židy – je jedním z hlavních problémů izraelsko-palestinského konfliktu. Izrael ho pokládá za své hlavní město, ale mezinárodní společenství domnívá, že status města se musí určit na mírových rozhovorech. Palestinci žádají, aby byl jejich hlavním městem východní Jeruzalém, obsazen Izraelem v roce 1967.

Americké ministerstvo zahraničních věcí zaslalo ve středu všem svým diplomatickým zastoupením ve světě výzvu, aby jejich představitelé odložili nepodstatné návštěvy Izraele, Jeruzaléma a západního břehu Jordánu do 20. prosince. Informovala o tom agentura Reuters, která získala kopii výzvy.