Transplantace hlavy člověka může sice znít jako scéna vystřižená z hororu, tým čínských vědců však ukázal, že i taková komplikovaná věc se dá zrealizovat. Člověk tak opět posunul své hranice. Bizarní operace trvala 18 hodin a byla provedena na mrtvém těle. Vědcům se však podařilo kompletně transplantovat nejkomplikovanější část lidského těla. Při transplantaci použili metodu biomedicínského inženýrství, které dokáže lidstvu otevřít další nepoznané dveře. …


Úspěšně transplantovat hlavu s celou sítí nervových a cévních propojení je opravdu komplikované. Dosud se všechny experimenty dělali jen na zvířatech. Vědci nejprve začali sérii pokusů na myších a potkanech, loni se čínskému chirurgovi Xiaoping Renovi podařilo transplantovat opičí hlavu.

Nyní se jeho tým posunul o obrovský krok vpřed. Tím, že se jim úspěšně podařilo transplantovat hlavu na tělo mrtvého člověka, přičemž správně zapojily nervové propojení, cévy i páteř, ukázaly, že nic není nemožné. Od transplantace hlavy na tělo živého člověka je už jen opravdu malý krok.