Zdroj blízký saúdské královské rodině řekl britským novinám Daily Mail, že saúdskoarabský král Salman bin Abdulaziz Al Saud plánuje odstoupit a předat saúdskou korunu svému synovi princi Mhammad bin Salmanovi (MBS), korunnímu princi Saúdské Arábie. Podle tohoto zdroje si však král Salman ponechá titul „Správce Dvou svatých mešit,“ který se v Saúdské Arábii tradiční spojuje s titulem „král“.


Zdroj blízký saúdské královské rodině řekl britským novinám Daily Mail, že saúdskoarabský král Salman bin Abdulaziz Al Saud plánuje odstoupit a předat saúdskou korunu svému synovi princi Mhammad bin Salmanovi (MBS), korunnímu princi Saúdské Arábie.

Podle tohoto zdroje si však král Salman ponechá titul „Správce Dvou svatých mešit,“ který se v Saúdské Arábii tradiční spojuje s titulem „král“.

„Pokud se nic dramatického nestane, tak král Salman ohlásí jmenování MBS králem Saúdské Arábie příští týden… Salman bude pak hrát roli, jakou v Anglii hraje královna. Ponechá si jen titul Správce Svatých chrámů,“ řekl tento zdroj Daily Mail.

Nikdo v historii Saúdské Arábie zatím nikdy nezkusil tyto dva tituly oddělit, hlavně kvůli tomu, že by to vedlo k budoucím problémům v královské rodině. Titul „král“ představuje politickou moc. „Správce dvou svatých mešit“ představuje v Saúdské Arábii náboženskou moc. Tyto dva tituly spolu vytváří královskou moc, kterou potřebuje, aby udržel vše uvnitř saúdské královské rodiny i v Saúdské Arábii jako celku v lajně.

Co se týče budoucí politiky prince Mohammad bin Salmana jako „budoucího krále“, tento zdroj Dail Mail řekl, že se soustředí na Írán a Hizballáh.

„Mohammad bin Salman je přesvědčen, že musí udeřit na Írán a Hizballáh… A to navzdory radám starších v královské rodině, kteří jsou dalším cílem Mohamada bin Salmana. No a kvůli tomu ho vládce Kuvajtu soukromě označuje za „zuřícího býka,“ řekl tento zdroj.

Tento zdroj rovněž odhalil, že saúdský korunní princ je ochoten pustit se do boje s Hizballáhem v Libanonu a že je dokonce připraven proti Hizballáhu podporovat Izrael. „Plánem B“ prince Mohammad bin Salmana je pustit se do boje s Hizballáhem přímo v Sýrii, jestli se mu nepovede rozběhnout válku v Libanonu, uvádí tento zdroj.

„Mohammad bin Salman plánuje svůj požár založit v Libanonu, doufá však, že může počítat s vojenskou podporou Izraele. Izraeli rovněž slíbil spoustu miliard dolarů k přímé finanční pomoci, když s tím bude souhlasit… Bez Izraele se Mohammad bin Salman s Hizballáhem v Libanonu střetnout nemůže. A plánem B je pustit se do boje s Hizballáhem alespoň v Sýrii,“ řekl tento zdroj.

Toto není poprvé, kdy v poslední době média referují o chystaném odstoupení saúdského krále. 8. listopadu zpráva z novin Rai al-Youm sídlících v Británii tvrdila, že král Salman odstoupí do „dvou dnů“.

Není žádných pochyb, že saúdský korunní princ Mohammad bin Salman je velice ambiciózní a agresivní, kdy obě tyto vlastnosti se projevily v jeho nedávné „proti-korupční“ čistce, kdy uvěznil tucty saúdských princů a podnikatelů. Není však jasné, zda je tento 32 letý korunní princ opravdu připraven nasadit Saúdskou armádu do vojenské konfrontace s Hizballáhem v Sýrii, stovky kilometrů od saúdských hranic.