Momentka sejmutá z videa šířeného 5. listopadu 2017 jemenskou pro-Houthijskou televizí Al Masirah ukazuje to, o čem říkají, že je sobotní odpálení balistické rakety Houthijskými silami zamířené na Letiště krále Khaleda v Rijádu. Saúdská Arábie obvinila Írán, že je komplicem Houthijských rebelů v Jemenu při odpálení balistické rakety na Rijád, kdy tvrdí, že za tímto úderem je Teherán a označuje jej za potenciální „válečný čin“.


Toto prohlášení vydané 6. listopadu přes státní tiskovou agenturu SPA odsoudilo „vojenskou agresi Íránem kontrolovaných milicí Houthiů.“ Rovněž uvedlo, že přezkoumání trosek „potvrdilo roli íránského režimu při výrobě těchto raket a při jejich propašování k milicím Houthiů v Jemenu za účelem útoku na toto království, jeho lid a životní zájmy.“

„Role Íránu a jeho přímého velení nad jeho Houthijskými zástupnými armádami v tomto případě znamená jasný akt agrese, která napadá sousední země, a ohrožuje mír a bezpečnost jak v regionu, tak globálně,“ uvedlo prohlášení.

„Koaliční velení to tedy považuje za nestoudnou vojenskou agresi íránského režimu a mohlo by to považovat i za válečný akt proti Království Saúdské Arábie.“

Prohlášení rovněž uvádí, že Írán porušil Rezoluci Rady bezpečnosti OSN 2216, která státům zakazuje dodávky zbraní jemenským ozbrojeným skupinám.

Podle tohoto prohlášení Saúdská Arábie dočasně uzavře všechny jemenské pozemní, letecké a námořní přístavy, přičemž bude vyšetřovat, jak byly tyto rakety propašovány. Jemenský národní letecký dopravce Yemenia následně zrušil všechny lety do země.

Útvary íránských islámských revolučních gard a politické vedení odmítlo domněnky o zapojení této země do daného útoku.

Saúdská Arábie severovýchodně od hlavního města Rijád 5. listopadu zachytila a zničila „balistickou raketu“ vypálenou z Jemenu. Plukovník Turki al-Maliki řekl, že saúdské síly sestřelily tuto balistickou raketu střelou země-vzduch Patriot, která způsobila její roztříštění na úlomky nad „neobývanou oblastí“ východně od rijádského mezinárodního Letiště krále Khalida.

Jemenští Íránem podporovaní rebelové Houthiů se k vypálení této rakety hlásí. Vypálili na Rijád raketu Burkan 2-H – typu Scud s dosahem přes 800 km – k čemuž došlo podle Al-Jazeery večer 4. listopadu.

Saúdy vedená koalice bombardující Jemen provedla následně po sestřelu této rakety nejméně 29 náletů na provincii Sanaa, hlásí Al-Jazeera. Houthii vedená tisková agentura Saba hlásila přes 15 náletů na Sanaa a dalších 14 na okresy Sinhan a Bani Bahloul.

Video z odpálení této rakety Houthii na Rijád: