„Štít, který chrání Zemi před sluneční radiací, je terčem útoku zevnitř. Nemůžeme tomu zabránit, ale měli bychom se připravit…,“ takový je podnadpis nové znepokojivé zprávy ukazující, že vědci po celém světě mají strach z posuvů zemského magnetického pole, které by potenciálně mohly lidstvu přinést katastrofické důsledky.


Země má bouřlivé roztavené jádro, které vytváří magnetické pole schopné ochránit naši planetu před zkázonosnými slunečními větry. Toto magnetické pole je kriticky důležité pro život na Zemi, a to během posledních 200 let zesláblo o 15 procent. Toto ochranné pole funguje jako štít proti ničivé sluneční radiaci a táhne se tisíce mil do vesmíru a jeho magnetismus ovlivňuje vše od globálních komunikací až po elektrické sítě.

Historicky se severní a jižní magnetický pól Země prohazuje každých 200 000 nebo 300 000 let. Avšak ta poslední výměna byla asi před 780 000 lety, což znamená, že naše planeta je ve velkém zpoždění. Poslední satelitní data z Evropské kosmické agentury od trojice sond Swarm, která monitoruje zemské magnetické pole, naznačují, že to přepólování může být za dveřmi. Satelity umožňují výzkumníkům studovat změny v utváření zemského jádra, kde se to magnetické pole vytváří. Tato pozorování poukazují na to, že roztavené železo a nikl vytahují energii ze zemského jádra, kde se to magnetické pole vytváří. Ač vědcům není úplně přesně jasné, proč se to děje, tak to popisují jako „neúnavnou aktivitu“, která naznačuje, že magnetické pole se chystá k přepólování.

Projevy toho, že se magnetické póly Země mění, jsou zjevné i pro Daniela Bakera, který říká, že by to mohlo zničit elektrickou síť. Dojde-li k přepólování, tak nás to nejspíš vystaví slunečnímu větru schopnému prorážet si díry skrze ozónovou vrstvu. Baker, který je ředitelem Laboratoře pro atmosférickou a kosmickou fyziku na University of Colorado v Boulder, v nové zprávě tvrdí, že dojde-li k tomuto přepólování, tak to nejspíš z některých oblastí planety učiní „neobyvatelné“ zóny kvůli vyřazení našich elektrických sítí.

Bakerovy komentáře jsou v dobrém souladu se zprávou Odtemnění od Alanna Mitchella, který o tomto tématu napsal i novou knihu s názvem „Rotující magnet: Elektromagnetická síla, která vytvořila moderní svět a mohla by jej zničit.“

„Nebezpečí ničivých proudů částic ze slunce, galaktického kosmického záření a zesílení ultrafialových paprsků B z radiací poškozené ozónové vrstvy, abych jmenoval jen pár z těch neviditelných sil, které mohou ublížit živým stvořením nebo je i zabít,“ píše Michelle.

„To je vážná věc,“ řekl MailOnline profesor věd o zemi, oceánech a ekologii z liverpoolské univerzity Richard Holme.

„Představte si okamžik, kdy bude zásobování elektřinou vyřazeno na několik měsíců – jen málo věci dnes funguje bez elektřiny.“

„Žádné světlo. Žádné počítače. Žádné mobilní telefony. Ani spláchnutí záchodu nebo natankování do auta by nebylo možné. A to je jen začátek.“

Výzkumníci předpovídají, že v případě přepólování by zemřely kvůli zvýšené míře kosmické radiace statisíce lidí. Radiace při zemi by se zvýšila natolik, že některé odhady naznačují, že celková expozice kosmickou radiací by zdvojnásobila úmrtnost na rakovinu. „Radiace by mohla být 3-5 krát vyšší, než ta od člověkem způsobených ozónových děr. Navíc by ozónové díry byly větší a trvanlivější,“ řekl D. Colin Forsyth z Mulard Space Sciece Laboratory na UCL.