Bývalý katarský ministerský předseda Hamad bin Jassim přiznal, že pomáhal Spojeným státům vyzbrojovat v Sýrii militanty ISIS kvůli svržení Asadova režimu. Jassim ve čtvrtek v interview s katarským národním vysílačem přiznal, že Katar, Saúdská Arábie a Turecko posílaly přes americké ozbrojené síly v této oblasti do Sýrie zbraně pro ISIS.


„Všechny zbraně, které šly do Sýrie, tam procházely přes Turecko a vše koordinovaly USA a i distribuce všeho šla přes síly USA v oblasti,“ řekl tento bývalý katarský premiér.

Hamad tvrdil, že tyto čtyři země podporovaly ty ozbrojené skupiny, které Západ označoval za umírněnou syrskou opozici, ale syrská vláda je zakázala.

Přiznal však, že většina těch zbraní si pak našla cestu do rukou Fronty al-Nusra, tedy ke skupině patřící k al-Kaidě. Hamad odmítal podobná tvrzení o podpoře Daesh, tj. hlavní takfiristické teroristické skupiny operující v Sýrii.

Saudové teď už chtějí Assada u moci

Hamad rovněž káral saúdský režim, že revidoval svou politiku v Sýrii, kdy zapomněl na své předchozí výzvy ke svržení syrského prezidenta Bášara al-Asada.


Řekl, že Saúdové teď zase chtějí, aby Asad zůstal u moci, což je postoj, o kterém řekl, že ho Rijád nesdílí s ostatními.

„Vy v Saúdské Arábii teď už říkáte, nechte si Bášara. Je to OK, jen ať zůstane, my s ním nemáme žádný problém, nemáme s ním o ničem spor. Byl to náš přítel… Jenže vy, Saúdové, jste byli až dosud ve stejném zákopu jako my, takže jestli jste změnili názor, tak byste nám o tom měli říci,“ řekl Hamad.

Katar byl se Saúdskou Arábií a se třemi dalšími arabskými zeměmi v posledních měsících zaklíněný ve sporu. K tomuto sporu došlo zjevně poté, co se situace v Sýrii dramaticky změnila ve prospěch vládních sil, a klíčová místa po celé zemi byla od teroristů vyčištěna.

Sýrie s Ruskem, svým hlavním vojenským spojencem, obviňují USA z pokračování krveprolití ve východní Sýrii, kdy tvrdí, že existují důkazy, že americké síly umístěné v Jordánsku poskytují zpravodajskou podporu pro Daesh, které v této oblasti ztrácí území.

Zdroj:  presstv.com