Strana bývalého dlouhodobého italského ministerského předsedy Silvia Berlusconiho Forza Italia oslavuje vítězství pravicových stran v Rakousku s tvrzením, že „Evropskou unií teď vane centro-pravicový vítr.“ Bývalý italský ministerský předseda pogratuloval 31-letému Sebastianovi Kuzrovi k jeho nedělnímu vítězství. Berlusconi zlořečil levicovým stranám s tvrzení, že tato volba dokazuje, že jejich ideologie je v úpadku, a opět se strefoval do zahraniční politiky levicových vůdců z poslední doby, hlásí Kurier.


Poslanec Forza Italia Michala Biancofiore řekl, že Sebastina Kurz postavil svou kampaň na „zdravých principech a národních hodnotách.“

„V Itálii je zdrojem obav, že ta se otevřela všem migrantům a zřekla se svých křesťanských hodnot a tradic,“ dodal.

Také italský ministr zahraničí Angelino Alfano gratuloval Kurzovi k vítězství, kdy na Twitteru prohlašoval: „Itálie spolu s Rakouskem za silnou a jednotnou EU.“

Italští populisté z anti-migrační Ligy severu řekli, že zvolení Kurze stejně jako silné výsledky Strany svobodných (FPÖ) znamenají pro italský establishment tvrdé probuzení.

Zahraničně politický mluvčí Ligy severu Tony Iwobi řekl: „Zvolení kurze dává jasně na srozuměnou, že strany, které chtějí kontroly hranic a regulaci imigrace zvítězí, voliči chtějí stanovit jasná pravidla a skoncovat s invazí ekonomických imigrantů.“

Itálie se letos stala hlavním ohniskem, na které se soustřeďovala ilegální migrace do Evropy, kdy do ní pronikaly desetitisíce ilegálních migrantů se zemí Severní Afriky.

Italská vláda se nakonec rozhodla, že se do toho přeci jen vloží, a převezme kontrolu nad situací, když zaplatila libyjskou pobřežní stráž a vyvinula tlak i na neziskovky zachraňujících svými lodními operacemi migranty u libyjských břehů.

Ač někteří tvrdili, že Italové cpou peníze bývalým pašerákům lidí, aby je ti ochránili před posíláním těchto lidí, tak konečným výsledkem byl dramatický propad migrace oproti počátku roku.

Chris Tomlinson

Zdroj:  breitbart.com