Norská pravicová koaliční vláda si udrží moc poté, co porazila levicovou opozici podporující otevřené hranice. S tím, jak po pondělních všeobecných volbách bylo spočítání 95 procent hlasů, tak ministerská předsedkyně Erna Solberg vyhlásila se svou Konzervativní stranou a s jejím populistickým koaličním partnerem s proti masové migraci zaměřenou Progresivní stranou vítězství, neboť si zajistili 89 křesel v norském 169 členném parlamentu.


„Získali jsme podporu na další čtyři roky, protože jsme plnili, co jsme slíbili,“ řekla Solberg během svého vítězného projevu, když ten rovněž znamená, že v Norsku se poprvé od roku 1985 centro-pravicová vláda vrátila po volebním období k moci.

Hlavní odpůrce ministerské předsedkyně vůdce Sociální demokracie Jonas Gahr Støre tento výsledek označil za „ohromné zklamání“, ale slíbil „návrat“, během něhož tato levicová strana konečně „této zemi stanoví svou agendou tu správnou cestu.“

Tento sociálně demokratický vůdce a dědic velkého jmění ve výrobě topenišť byl zatím hlasitým kritikem vládních pokusů zpřísnit imigrační politiku, když se odvolával na norské „hodnoty“ jako na zdůvodnění, proč tato země musí přijmout nikdy nekončící příval žadatelů o azyl.

Tento muž, který vyhlašuje svůj záměr „v Norsku vytvořit moderní multikulturní společnost, která vítá imigranty a nové tradice,“ Støre už v roce 2015 požadoval, aby do této jen 5 milionové země bylo přivedeno dalších 10 000 syrských uprchlíků.

Migranti z třetího světa se stávají pro Sociálně demokratickou stranu čím dál důležitějšími, když ji podporuje 80 procent muslimských voličů – kteří teď už tvoří až třetinu obyvatelstva norské metropole Oslo.

Sylvi Listhaud odsoudila „agendou“ tažená „liberální média“ poté, co byla obviněna, že nosí křížek jako „propagandu“, aby podněcoval „xenofobní“ názory.


Støre během debat při volební kampani zlořečil Solberg za to, že její Konzervativní strana se zahazuje formování koalice s Progresivními, které označoval za „krajní pravici“, protože odporují otevřeným hranicím.

„Tím se Norsko úplně přeměnilo,“ běsnil, když tvrdil, že řečmi o přísnější kontrole hranic a kritikou masové migrace se v zemi vytvořilo klima nepřátelství a „nenávisti“ – což je teď také neustálým tématem mezi všemi globalistickými politiky a neziskovkami na Západě.

Ministerská předsedkyně Støreovy komentáře s obviňováním, že Norska se stalo „bezcitně chladnou zemí“, označila za nesmysly nezakládající se na realitě, když sociálně demokratickému vůdci řekla: „Už s tím nálepkováním Norského lidu jako nenávistných zloduchů, kvůli svým politickým ziskům musíš taky někdy skončit.“

Zdroj: breitbart.com