Oficiální vládní zpráva doporučila, aby se zločincům umožnilo vyhýbat se stíhání tím, že podepíší rehabilitační terapii, aby se tak snížil počet černých z menšin pocházejících vězňů v trestním systému. Tato zpráva týmu vedeného labouristou Davidem Lammym – nejvíce známým z „hysterické“ kampaně za zvrácení referenda o Brexitu pomocí hlasování Parlamentu – zjišťuje, že kriminalita je v komunitě Černých a menšinových etnik (BAME) hromadným jevem.


Muži a ženy z BAME tvoří 25 procent populace vězňů v Anglii a ve Walesu – a přes 40 procent mladých lidí v polepšovnách – a to i přesto, že jen 14 procent běžného obyvatelstva je z BAME.

Zvláště černí lidé se jeví jako přehnaně zastoupení v zločinných bratrstvech, neboť ač představující 3 procenta běžné populace, tak v letech 2015/16 tvořili 12 procent dospělých vězňů a přes 20 procent mládeže v polepšovnách.

Zpráva zjišťuje skutečnost, že „v Británii existuje ještě více nepoměrné zastoupení černého lidu ve vězeních než v samotných Spojených státech,“ a kdyby nebylo takovéhoto nadměrného zastoupení komunity BAME v systému trestní spravedlnosti, tak by Británie mohla zavřít „kapacity odpovídající 12 průměrně velikým vězením“ a ušetřit tak kolem 309 milionů liber ročně.“

Z Lammyho zprávy je zjevné, že jeho hlavní starostí je zajistit, aby se méně kriminálníků z BAME dostalo do vězeňského systému.

Tato zpráva si např. všímá toho, že kriminálníci z BAME jsou do vězení posíláni s vyšší pravděpodobností a že dostávají relativně delší tresty, a to je zčásti proto, že trvale „s menší pravděpodobností u soudu přiznají vinu než bílí obžalovaní.“

Přiznání viny často vede k odsouzení bez uvěznění nebo lze rozsudek vězení snížit až o třetinu – ale kriminálníci z BAME spíš upřednostňují šanci, že se z toho dostanou, když vinu nepřiznají, což Lammy přičítá „chronickému deficitu důvěry“ mezi zločinci BAME a úřady.

Lammy navrhuje, že tento „problém“ by šel vyřešit, kdyby se zločinci mohli úplně vyhnout stíhání obcházením soudního procesu a případného pošramocení trestního rejstříku výměnou za to, že by podstoupili tzv. proces „zotavovací spravedlnosti“ jako jsou kurzy zvládání hněvu nebo drogové rehabilitační terapie.


Tento ministr kultury za Tonyho Blaira a ministr pro inovaci univerzit a dovedností za Gordona Browna, Lammy, se hrdě hlásí k silnému pocitu své rasové identity a jedná jako šampion politiky založené na příslušnosti k identitě v Británii.

„Lidé se mě ptávali, jsi pro Blaira nebo Browna? Já jim ale říkal, kdepak jsem jen černý. V tom je moje příslušnost,“ řekl v nedávném interview The Guardian. „To podstatné je, že jsem černoch v Británii,“ dodal. „Podle toho věci pokaždé posuzuji a říkám to na plnou pusu.“

Lammy se předvedl i svou ochotou posuzovat ostatní z rasového hlediska, když brojil proti jmenování „bělocha z vyšší střední třídy“ předsedou vyšetřování Grenfella.

„Myslím na to, co si asi řeknou ty oběti, když vidí, že v těch porotách jsou tu samí vlivní lidé – dodavatelé, subdodavatelé, místní úředníci, lidé z vlády – a podle toho vypadá i jejich rozhodnutí,“ tvrdil.

„Na čí straně asi bude?“

Jack Montgomery

Zdroj:  breitbart.com