Nigel Farage tisku před německými spolkovými volbami, které budou tento měsíc, řekl, že Německo konečné ‚dá hlas své opozici‘, když demonstroval svou podporu pro Alternativu pro Německo (AfD) europoslankyně Beatrix Von Storch. „Jsme na pokraji něčeho velice zajímavého, co se odehraje v největším a nejmocnějším státě Evropské unie, když tam v Budestagu dostane hlasu i opozice. A to je už sám o sobě ohromný okamžik,“ řekl.


Pan Farage přijel na osobní pozvání paní von Storch, se kterou se už několik let zná, a ač se s AfD zatím nijak nedružil, tak se teď v pátek vedle této své kolegyně také europoslankyně rád objevil.

V neděli v německé první větší volební debatě mezi kancléřkou Angelou Merkel z Křesťanskodemokratické unie (CDU), která má dvouciferný náskok, a Martinem Schulzem ze Sociální demokracie (SPD), spolu tito dva ve spoustě záležitostí zcela shodli.

Pan Farage si všiml, že při této debatě, kterou sledovalo 20 milionů lidí, se žádný kandidát nezmínil o Brexitu nebo o důsledcích Brexitu pro Německo.

„Vypadá to, jako by Merkelová s Schulzem raději o Brexitu během voleb nemluvili, protože je pro ně příliš trapné přiznat, že jejich milovaný evropský projekt teď opouští jedna z jeho největších zemí.“

Když se ho žurnalisté ptali na jeho přijetí v této ‚eurofilní‘ zemi, tak pan Farage řekl, že napříč celou Evropou jsou zastoupeni euroskeptici, a ti jsou i v Německu.

„Toto je pro opozici v Německu průlomový okamžik. Zda to povede k tomu, aby se Německo stalo více euroskeptičtější zemí, to bude záviset na tom, jak si zástupci AfD v Bundestagu povedou.“


„Jakmile začnou lidé slýchat alternativní argumentaci, začnou se názory měnit,“ dodal.

„Jedna věc, kterou vidíme po celé Evropě, je touha po autentické reformě,“ uvedl pan Farage.

„Jestli je tu po Brexitu nějaká země, která může říci Bruselu: ‚Podívejte, důvodem, proč Britové odešli, je vaše hrozné chování, obíráte lidi o tolika svobody, volnosti a demokracie… a udělat v utváření EU nějakou změnu,“ tak je to Německo, spekuloval tento architekt Brexitu.

„Mohu-li jakkoliv pomoci, přinejmenším tím, že rozhýbu tuto debatu, pak jsem tu dobře,“ řekl.

Proti masové migraci zaměřená AfD čeká, že poprvé vstoupí do parlamentu, neboť se stala třetí největší stranou v zemi, když dosáhla silných výsledků v regionální volbách včetně toho, že CDU Merkelové porazila v jejím domovské regionu Meklenbursku – Předním Pomořansku.

Victoria Friedman

Zdroj:  breitbart.com