Astronomové z projektu Breakthrough Listen poprvé zaznamenali hned několik opakování záhadného radiosignálu FRB 121102, jehož zdroj se podle předpokladů nachází v galaxii tři miliardy světelných let od Země, uvádí tiskové oddělení fondu Breakthrough Initiative. …


„Sledovali jsme předpokládaný zdroj FRB výbuchů v rámci našeho programu hledání mimozemského života u nejbližších hvězd. Brzo ráno v sobotu 26. srpna astronom Višal Gajdžar z Univerzity v Kalifornii v Berkeley sledoval FRB 121102 za pomoci teleskopu v Green Banku. Celkově se jemu a dalším účastníkům podařilo zaznamenat 15 nových výbuchů, které pocházely od FRB 121102, což potvrdilo, že zdroj existuje a odhalilo několik jeho dříve neznámých zvláštností," uvádí fond.

Poprvé promluvili o existenci tajemných výbuchů radiozáření (fast radio-burst, FRB) astronomové v roce 2007, když byly náhodně objeveny během sledování radiopulzů za pomoci teleskopu Parks (Austrálie).

V posledních letech se vědcům podařilo najít stopy ještě devíti podobných explozí, jejichž srovnání ukázalo, že mohou mít umělý původ a dokonce potenciálně být signály mimozemských civilizací kvůli nevyjasnitelné periodicitě v jejich struktuře.