OSAKA: Japonské město Nagasaki z jihozápadu země vyjádřilo své pobouření a protest proti novému typu jaderných testů provedených šestkrát v srpnu ve Spojených státech, ohlásil v úterý místní tisk. Tato zpráva uvádí, že Spojené státy provedly jaderný test, při němž se simuluje jaderný výbuch za pomoci intenzivních svazků paprsků X a testuje se, jak na to reaguje plutonium, tento proběhl 27. srpna v Sandia National Laboratory v Novém Mexiku. Tento šestý test vyvolal v tomto městě další odsouzení, které následovalo po protestu z minulého týdne proti pátému z nových typů jaderných testů, které byly údajně prováděny mezi dubnem a červnem letošního roku.

Podle této zprávy starosta Nagasaki Tomihisa Taue poslal protestní dopis datovaný 24. září prezidentovi USA Baracku Obamovi, v němž praví, že lid Nagasaki, který už dlouho volá po odstranění jaderných zbraní, se nemůže zdržet projevů svého rozhořčení poté, co přišly zprávy o dalších testech i přes jejich protesty.

„Jako zástupce města bombardovaného atomovou zbraní, proti tomu silně protestuji,“ uvádí starosta.

Tento dopis rovněž naléhá na Spojené státy, aby se upřímně snažily o zastavení všech jaderných testů s dodatkem, že tato země by měla splnit svou vůdčí roli při dosažení světa bez jaderných zbraní.

Zdroj: globalresearch.ca

]]>